Presidentskandidaat Ted Cruz: 'Obama heeft raciale spanningen alleen maar aangewakkerd'

30/04/15 om 09:42 - Bijgewerkt op 04/05/15 om 07:46

De Amerikaanse senator Ted Cruz, die volgend jaar voor de Republikeinen een gooi wil doen naar het presidentschap, beschuldigt de Democratische president Barack Obama ervan dat die tijdens zijn verblijf in het Witte Huis de raciale spanningen alleen maar heeft aangewakkerd.

Presidentskandidaat Ted Cruz: 'Obama heeft raciale spanningen alleen maar aangewakkerd'

VS-senator Ted Cruz © IMAGEGLOBE

'Barack Obama had er ook voor kunnen kiezen een leider te zijn, maar heeft in tegendeel beslissingen genomen die volgens mij de raciale spanningen hebben aangewakkerd, die ons meer hebben verdeeld dat samengebracht,' aldus Cruz. 'We hebben leiders nodig die ons samenbrengen in plaats van ons proberen te verdelen.'

Verder noemde Ted Cruz de groeiende steun voor het homohuwelijk in de Verenigde Staten 'hartverscheurend' en zei hij dat de Democraten stemmen van Hispanics proberen te winnen door middel van bangmakerij over het immigratiethema.

Haat zaaien

Hij verwees ook naar uitspraken van vicepresident Joe Biden voor een Afriko-Amerikaans publiek in 2012, namelijk 'dat de Republikeinen jullie terug aan de ketting zullen leggen'. Cruz: 'Een staaltje van hun stokende en haatzaaiende retoriek'.

Volgens CNN kon Cruz echter geen concreet antwoord geven op de vraag hoe hij als president de spanningen tussen gemeenschappen zou aanpakken. 'Het belangrijkste is de toon en de retoriek. Een president moet over onze gedeelde waarden spreken'.

Betogingen

In Baltimore betoogden opnieuw duizenden tegen politiegeweld, en met name geweld tegen Afro-Amerikanen. In New York, waar er geen toestemming voor een manifestatie was gegeven, werden enkele tientallen manifestanten gearresteerd. Ook in Boston, Washington en Los Angeles vonden manifestaties plaats.

De directe aanleiding voor de manifestaties was de dood van de 25-jarige Freddie Gray. Hij overleed op 19 april in Baltimore aan de gevolgen van een ruggewervelbreuk die hij een week eerder had opgelopen bij of na zijn arrestatie. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners