Presidentskandidaat Ted Cruz bakt bacon met geweer (video)

04/08/15 om 03:02 - Bijgewerkt om 05:47

Ted Cruz, die zich tot dusver deed opmerken als een rechtse, goed gefinancierde en hogelijk saaie Republikeinse presidentskandidaat, probeert nu een stuk flukser uit de hoek te komen. Hij bakt zijn ontbijtbacon, volgens een video, op een typisch Texaanse manier - met een geweer.

Presidentskandidaat Ted Cruz bakt bacon met geweer (video)

Ted Cruz aan het ontbijt © /

Donderdag heeft het eerste grote tv-debat van Republikeinse presidentskandidaten plaats, waar de tien (van zeventien) kandidaten die het best in de peilingen scoren, aan kunnen deelnemen. Ted Cruz, een senator uit Texas, haalt wel die eindronde, maar heel hoog scoort hij (nog) niet in de peilingen.

Hij is echt conservatief, betoogt hij steevast. Hij is voor religieuze rechten, tegen holebi-huwelijken, tegen abortus, tegen het voorliggende nucleair verdrag met Iran, tegen vele belastingen en tegen de belastingcode, en voor een zo onbeperkt mogelijk recht om wapens te kopen en te dragen.

De voorbije weken begon hij merkbaar forser te praten. Hij noemde zijn Republikeinse leider in de Senaat een leugenaar, en de regering Obama met het Iran-akkoord "de voornaamste wereldwijde financier van islamitisch terrorisme". Die forse taal hielp hem vooralsnog niet vooruit in de peilingen.

Aandacht, aandacht

In een campagnefilmpje toont hij nu hoezeer hij van wapens houdt.

Hij bakt zijn bacon met zijn geweer, wikkelt het vlees om de loop, en schiet tot het gebakken is.

Of het filmpje hem van zijn imago van stijve hark afhelpt, valt af te wachten. En of het hem in de peilingen helpt, evenzeer. Maar het filmpje wordt wel druk bekeken.

Eerder vielen andere kandidaten op met onkarakteristieke filmpjes. De senator uit South Carolina, Lindsey Graham, vernielde mobiele telefoons (in reactie op Donald Trump die zijn telefoonnummer bekendmaakte) en de senator uit Kentucky, Rand Paul, ging met onder meer een cirkelzaag de belastingcode te lijf.

Hen heeft het niet geholpen. Graham staat zo laag in de peilingen dat hij het tv-debat niet haalt, en Paul is de jongste weken gezakt in de peilingen, al staat hij nog hoog genoeg om in het debat te verschijnen.

Onze partners