Presidentskandidaat of niet: geen Hillary Clinton in ultraorthodoxe pers in Israël

25/08/16 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:42

Hoewel Hillary Clinton mogelijk de nieuwe president wordt van Israëls grootste bondgenoot, weigeren ultraorthodoxe media in de Joodse staat een foto van haar te publiceren bij berichten over de Amerikaanse verkiezingen. Ze omzeilen dat met een foto van haar running mate Tim Kaine, haar man Bill Clinton of het Witte Huis.

Presidentskandidaat of niet: geen Hillary Clinton in ultraorthodoxe pers in Israël

Hillary Clinton © Belga Image

'Voor ons is er geen discussie. Wij zullen geen foto's van vrouwen publiceren, punt,' zo citeert persagentschap Associated Press Meni Shwartz van de ultraorthodoxe nieuwssite Behadrei Haredim. Op de hele homepage van de website is inderdaad geen enkel beeld van een vrouw te bespeuren. De enige foto's van vrouwen komen voor in de rubriek 'vrouwenlobby', over koken, moederschap en lifestyle. Wie naar die rubriek surft, krijgt de melding dat alleen vrouwen dat horen te doen.

Charedisch

Een en ander heeft te maken met de voorschriften van het zogenaamde charedische jodendom, dat sterk de nadruk legt op gendergerelateerde waarden en tradities. Charedische Joden of Haredi maken naar schatting circa 11 procent van de 8,5 miljoen inwoners van Israël uit. Mannen zijn herkenbaar aan hun zwarte hoeden en lange zwarte kleren, de vrouwen dragen lange zwarte jurken of rokken en ook hoofdbedekking eens ze getrouwd zijn. Ze zitten apart in synagogen of op andere bijeenkomsten en vermijden elk fysiek contact met niet-verwanten. Ze leven een heel teruggetrokken bestaan en nemen nauwelijks deel aan het openbare leven.

Israël telt volgens AP een viertal belangrijke charedische kranten, twee weekbladen en twee nieuwssites, een niet gering aandeel in de media in de Joodse staat dus. Volgens Shwartz trekt zijn nieuwssite elke maand een miljoen unieke bezoekers.

De charedische media waken streng over het conservatieve ideaal dat de bescheidenheid van de vrouw bewaard moet worden, en het tonen van foto's zien ze dan ook als een schending van die waarden, hoe nieuwswaardig de persoon ook is.

Geen Hillary, maar Bill

Geen uitzondering dus voor Hillary Clinton, presidentskandidaat voor de Democraten in de VS, nota bene Israëls grootste bondgenoot. Wanneer ze over haar berichten, grijpen de charedische media dan ook terug naar foto's van het Witte Huis, Clintons running mate Tim Kaine... of zelfs haar man Bill Clinton.

Zo publiceerde Yated Neeman, het belangrijkste orthodoxe dagblad in Israël, eerder dit jaar een verhaal over de keuze van Hillary voor Tim Kaine als running mate met daarbij een foto van... Bill Clinton. Een journalist van de bekende krant Haaretz tweette toen: 'Hey Neeman, wat gebeurt er als Hillary wint? Vier jaar foto's van Bill?'

Volgens Yaakov Lustigman van de populaire charedische krant HaMevaser zijn hun lezers heel geïnteresseerd in de Amerikaanse verkiezingen en hebben ze er geen probleem mee dat er een vrouwelijke president is, maar willen ze gewoon geen foto van Clinton zien of zelfs haar naam lezen.

HaMevaser is overigens de krant die vorig jaar internationaal ophef veroorzaakte door de Duitse bondkanselier Angela Merkel en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt weg te fotoshoppen uit een foto van wereldleiders op de betoging in Parijs na de aanslagen op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo.

Nochtans heeft Israël ooit zelf een vrouwelijke premier gehad, Golda Meir begin jaren 1970. Het enige nog bestaande charedische dagblad dat toen al verscheen, is Homodia. Volgens de redactie publiceerde de krant nooit een foto van haar, aldus AP.

Debat

Hoe zit het dan met ultraorthodoxe media in de VS? Ook zij publiceren geen foto's van vrouwen, al heeft het mogelijke presidentschap van Clinton het debat daarover wel aangewakkerd volgens AP. Een krant doorbrak onlangs het taboe door een foto van Clintons hand te publiceren. Het weekblad Ami Magazine in New York geeft aan een en ander te overwegen als de religieuze autoriteiten hun fiat geven. (KVDA)

Onze partners