Presidentskandidaat Mike Huckabee: 'Westelijke Jordaanoever is niet meer bezet gebied dan Manhattan'

20/08/15 om 00:08 - Bijgewerkt om 01:56

Mike Huckabee, Republikeins presidentskandidaat en meer pro-Israël dan de meeste Israëli's, deed enkele opmerkelijke uitspraken tijdens een bezoek aan het land. Zo noemde hij de Westelijke Jordaanoever een deel van Israël, en vindt hij 'de bezette gebieden' niet meer bezet dan Manhattan.

Presidentskandidaat Mike Huckabee: 'Westelijke Jordaanoever is niet meer bezet gebied dan Manhattan'

Mike Huckabee tijdens zijn persconferentie © REUTERS

Mike Huckabee (60), die eerder gouverneur van de staat Arkansas was, deed in 2008 al een verdienstelijke gooi naar het presidentschap. SIndsdien heeft hij onder meer gewerkt als commentator voor Fox News. Hij staat bekend als de meest uitgesproken verdediger/supporter van Israël bij de huidige Amerikaanse presidentskandidaten.

Tijdens een bezoek aan Israël reisde hij ook naar de bezette gebieden, bezocht de nederzetting Shiloh en werd de eerste presidentskandidaat die fondsen wierf in een joodse nederzetting in bezet gebied (in Shiloh wonen onder meer gegoede Amerikaanse kolonisten). Hoeveel geld hij inzamelde, maakte hij niet bekend. Volgens de Amerikaanse pers is het bezoek ook bedoeld om de pro-Israël-Amerikaanse miljardair en geldschieter Sheldon Adelson te paaien, die "het bestaan van het Palestijnse volk in vraag stelt".

Tijdens een korte ontmoeting met de pers werd Huckabee onder meer over zijn trip naar de Westelijke Jordaanoever ondervraagd.

De Palestijnse staat is elders

Huckabee, die dit jaar in de presidentsrace onderaan de peilingen hangt en het een stuk slechter doet dan in 2008, toen hij de eerste voorverkiezing in Iowa won, zei onder meer dat wat hem betreft de hele Westelijke Jordaanoever deel uitmaakt van Israël. Hij heeft eerder al benadrukt dat hij geen heil ziet in een tweestatenoplossing. Als Palestijnen een eigen staat willen, moeten ze die maar elders zoeken, heeft hij volgens The New York Times gezegd. Wat er met de Palestijnen op de westelijke Jordaanoever moet gebeuren? "Dat is een vraag waarover Israëli's en Palestijnen moeten onderhandelen".

De nederzettingen zijn voor hem niet problematisch.

"Ik zou graag echte vrede in de wereld zien, maar heeft Israël het recht slaapkamers te bouwen voor het toenemend aantal mensen dat naar het land komt, en dat een veilig land wil dat kan verdedigd worden? Ik weet niet waarom iemand zou denken dat ze dat recht moeten opgeven."

Voorbeeld Manhattan

Tijdens de persbijeenkomst in Israël verwierp Huckabee de aanduidingen "bezet", "illegaal" en "westelijke Jordaanoever". Hij vond dat men moet terugkeren naar de Bijbelse namen van die Westelijke Jordaanoever, "Judea en Samara".

"Ik beschouw dit niet als een bezetting, want die term laat uitschijnen dat iemand illegaal land graait. In de VS hebben we ongeveer een 400 jaar oude verhouding met Manhattan. Dit (op de Westelijke Jordaanoever spreken van bezet gebied) zou zijn alsof ik in Manhattan zou verklaren dat er een einde moet komen aan de bezetting. Ik ben vrij zeker dat de meeste Amerikanen dat belachelijk zouden vinden".

Huckabee herhaalde ook zijn kritiek op het Iran-akkoord waarmee president Obama "de Israeli's naar de deur van de oven voert".

Behalve als vriend van Israël werpt Huckabee zich ook op als kandidaat van traditionele, strenge christenen. Zo gaat hij tijdens meetings tekeer tegen het holebi-huwelijk en is hij resoluut en onder alle omstandigheden tegen abortus. Eerder deze week verklaarde hij dat hij een tienjarig meisje dat (in Paraguay) verkracht werd een abortus zou ontzeggen. "Die abortus zou een tweede tragedie toevoegen aan de eerste".

Onze partners