Presidentskandidaat Hollande noemt Sarkozy 'president van mislukkingen'

04/01/12 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

De socialistische uitdager van Nicolas Sarkozy, François Hollande, noemde Sarkozy 'een vuile kerel' en 'president van mislukkingen'.

In de Franse verkiezingsstrijd heeft de socialistische uitdager François Hollande het zware geschut tegen president Nicolas Sarkozy ingezet. Volgens verschillende mediaberichten heeft Hollande de regeringsleider in een gesprek met journalisten, dat bedoeld was als 'off the record'-gesprek, als een "sale mec" (vuile kerel, nvdr) en "president van mislukkingen" betiteld.

Dat berichtte Le Parisien. Die lezing van de feiten werd echter ontkend door andere aanwezigen. Hollande zou, om een punt te maken, in de huis van Sarkozy gekropen zijn. Hij zei "Ik ben een vuile kerel, de president van mislukkingen, maar in deze moeilijke tijden ben ik de enige optie. Ik heb de moed..."

Dat Le Parisien die gecontesteerde interpretatie toch publiceerde, verklaarde Le Parisien-journalist Matrthieu Croissandeau door te zeggen dat de retoriek van Hollande zijn "waardering" voor zijn tegenstander uitdrukt. En dat zou relevant geweest zijn.

De UMP van Sarkozy heeft al gereageerd op de polemiek. Minister van Leren Nadine Morano zei dat deze uitlatingen onwaardig waren, "op het moment dat het land de crisis moet bestrijden."

"Als de berichten kloppen, moet Hollande zich verklaren en de woorden terugnemen", meldt ook regeringswoordvoerster Valérie Pécresse. "De rondgestrooide uitspraken zijn onuitsprekelijk."

Hollande onder druk

Uit peilingen moet blijken dat de conservatieve Sarkozy de presidentsverkiezingen zal verliezen tegen Hollande. Niettemin kwam de socialistische uitdager omwille van zijn als te weinig agressief bekritiseerde campagne onder de druk te staan. Volgens de Franse nieuwssite L'Express kan deze polemiek de favoriet nu pluimen kosten.

En dat verklaart ook de vele uithalen van UMP-leden naar Hollande. Toen in 2002 Lionel Jospin over Jacques Chirac zei dat hij een "oude man" is, "moe en op", keerde dat meteen in Chiracs voordeel. De campagneleider van Chirac zegt daarover: "Ik heb Jacques Chirac zelden zo vrolijk en ontspannen gezien als op de vergadering daags na de uitspraken van Jospin. Het was een mooie lenteochtend, we waren allemaal gelukkig."

De eerste stemronde is gepland voor 22 april. (Belga/L'Express/SD)

Onze partners