Presidentieel debat: Hillary Clinton nu ook gewonnen voor minimumloon van 15 dollar

Hillary Clinton en Bernie Sanders © REUTERS
Rudi Rotthier

Tijdens een CNN-debat in de aanloop naar de belangrijke voorverkiezing in New York heeft Hillary Clinton gezegd dat ze de verdubbeling van het minimumloon naar 15 dollar ondersteunt

Hillary Clinton, Democratische koploper, zei dat ze als president een federale wet voor een minimumloon van 15 dollar zal ondertekenen.

Eerder had ze beweerd dat het hogere minimumloon de economie zou schaden en banen zou kosten, en had ze 10 of 12 dollar per uur in het vooruitzicht gesteld. Vakbonden eisen al enige tijd een verhoging naar 15 dollar.

Momenteel zit het federaal minimumloon rond 7,5 dollar al zijn er staten als Californië of New York die al ten dele de 15 dollar hanteren.

Haar tegenstander, Bernie Sanders, die volgens peilingen ongeveer 14 procent achterligt in New York waar dinsdag wordt gekozen, reageerde smalend op de koerswijziging. Hij verdedigt de 15 dollar sinds het begin van zijn campagne. “De geschiedenis gaat sneller dan minister Clinton”, zegt hij.

Clinton verklaarde tot consternatie van sommige commentatoren dat ze altijd al voor 15 dollar was. “Dat is de waarheid”. Al liet ze toch weer twijfel ontstaan. Die 15 dollar zou alleen mogelijk zijn als de Democraten de meerderheid behaalden in het parlement, voegde ze toe.

In de loop van deze campagne is Clinton onder druk van ‘democratische socialist’ Sanders opgeschoven naar links. Het omarmen van de 15 dollar per uur is het recentste voorbeeld.

Wapens

Sanders, die 8 van de voorbije 9 voorverkiezingen en caucussen gewonnen heeft maar die qua delegates nog altijd zwaar achterop ligt, kon ook scoren door naar de toespraken van Clinton voor de bank Goldman Sachs te verwijzen. Clinton ontving in 2014 675.000 dollar voor drie toespraken en Sanders vraagt al een tijdje dat ze de teksten publiek maakt.

Hillary weigerde, tenzij iedereen “aan dezelfde norm” zou voldoen.

Sanders: “Ik geef alle transcripten vrij van de voordrachten die ik achter gesloten deuren voor Wall Street gaf. Niet voor 225.000 dollar, niet voor 2.000 dollar, niet voor 2 cent. Er waren geen toespraken”.

Op andere punten had Sanders het dan weer lastig. Zoals bij vorige gelegenheden vond hij het moeilijk om zijn plannen specifiek uit te leggen. Hoe zou hij de banken opbreken? Zouden zijn voorstellen leiden tot prijsstijgingen? Had hij iets anders dan kritiek op bedrijven? En wat met zijn wapenstandpunt? Clinton beweerde dat de vrije wapenwetten in Vermont, de staat van Sanders, leiden tot verhoogde gewapende misdaad in New York.

Clinton en Sanders sparden ook over milieu en racisme. Sanders vond dat Clinton lauw was over fracken, en dat ook de regering Obama te kleine stappen had gezet, “die kleine stappen zijn niet voldoende”. Hillary Clinton was dan weer ’trots’ op het milieu-akkoord dat in Parijs was bereikt.

Israël in Gaza

De twee verschillen van mening over Israëls verhouding met de Palestijnen – een onderwerp dat zelden met enige diepgang aan bod komt in de Amerikaanse debatten.

Sanders, die een tijd in Israël gewoon heeft, werd gevraagd of hij nog altijd vindt dat de actie van Israël tegen Gaza disproportioneel was.

“Uiteraard”, zei hij, “heeft Israël het recht zichzelf niet alleen te verdedigen maar om in vrede en veiligheid te leven. Dat geloof. Israël heeft alle recht om terrorisme te vernietigen. Maar in Gaza waren er 10.000 gewonde burgers, en 1.500 doden. Was dat een disproportionele aanval? Dat geloof ik wel – als iemand die 100 procent pro-Israël is. Als we ooit vrede willen brengen, zullen we het Palestijnse volk met respect en waardigheid moeten behandelen. We kunnen niet zo eenzijdig blijven”.

Clinton zei dat Israël de voortdurende aanvallen niet zoekt. “Ik weet niet hoe je een land bestuurt waarin je voortdurend bedreigd wordt. Terroristische aanslagen, raketten”. Hamas had in Gaza burgers als schild gebruikt, zei ze. Gaza voert “meer en meer raketten in”. “Dat betekent niet dat we niet alles in het werk moeten stellen om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen”.

Dit was bij verre de langste discussie over Israël tijdens een presidentieel debat in deze verkiezingscyclus.

Het debat was levendig maar zonder duidelijke winnaars en verliezers.

Sanders heeft al enkele keren gezegd dat hij met een overwinning in New York op weg is naar het Witte Huis. Hij hield woensdag een gigantische meeting in Manhattan, met naar verluidt 25.000 toeschouwers, maar of hij zijn achterstand in de peilingen tegen dinsdag kan wegwerken is maar de vraag.

Partner Content