President van Malediven kondigt noodtoestand af

04/11/15 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:39

De president van de Malediven, Abdulla Yameen, heeft naar aanleiding van een anti-regeringsbetoging de noodtoestand afgekondigd voor 30 dagen.

President van Malediven kondigt noodtoestand af

Abdulla Yameen, president van de Malediven © REUTERS

Dat heeft de woordvoerder van de president meegedeeld. De ingreep komt twee dagen voor de betoging van de Democratische Partij van de Malediven (PDM), de belangijkste oppositiepartij. De leider van die partij, Mohamed Nasheed, is opgesloten na een proces dat, volgens de VN, niet eerlijk is verlopen. Hij werd veroordeeld tot 13 jaar cel op verdenking van terrorisme. Het doel van de geplande betoging is om druk uit te oefenen op de president, zodat hij zijn opgesloten rivaal vrijlaat.

Door de noodtoestand krijgen de regeringstroepen aanzienlijke macht om in te grijpen en bijvoorbeeld mensen te arresteren. Volgens de woordvoerder waren de maatregelen noodzakelijk om de veiligheid van de president te garanderen.

De eilandengroep van de Malediven gaat sinds enige tijd gebukt onder spanningen. Zo werd eind september een aanslag gepleegd op een boot die de president vervoerde. Daarbij raakte de vrouw van de president en twee andere personen gewond, maar de president zelf bleef ongedeerd. De regering verdenkt ondertussen vicepresident Ahmed Adeeb ervan de aanslag beraamd te hebben. Hij werd eind oktober opgepakt. (Belga/MVM)

Lees meer over:

Onze partners