President Rohani: ‘Iran is geen bedreiging voor de wereld’

President van Iran Hassan Rohani © Reuters

Iran is geen bedreiging voor de wereld. Dat verklaarde een verzoenende Iraanse president Hassan Rohani op de algemene vergadering van de VN. “Atoomwapens en andere massavernietingswapens hebben geen plaats in de verdedigingsdoctrine van de Islamitische Republiek”.

Rohani zei dat Iran bereid is om onmiddellijk gesprekken aan te vatten met de grootmachten om het nucleaire dossier te regelen. Later deze week staat een ontmoeting gepland tussen zijn buitenlandminister en diens Amerikaanse collega John Kerry. VS-president Barack Obama zei eerder op de dag op hetzelfde spreekgestoelte dat hij Kerry opdracht heeft gegeven om na te gaan of mer met Iran een akkoord mogelijk is.

Drones

De Iraanse president herhaalde dat het nucleair programma van Iran enkel een vredelievend karakter heeft. “Iran is een anker van stabiliteit in een instabiele regio”, klonk het nog.

Toch was er ook kritiek te horen, impliciet op de Verenigde Staten. Rohani veroordeelde het embargo tegen zijn land. Hij haalde ook uit naar de inzet van onbemande vliegtuigjes. “Het gebruik van drones tegen onschuldigen in naam van de strijd tegen het terrorisme moet veroordeeld worden”, klonk het. De VS gebruiken die drones onder meer in het noordwesten van Pakistan.

Over Syrië zei Rohani dat de wapenleveringen door de grootmachten “het conflict gemilitariseerd hebben”. Hij noemde de Syrishe burgeroorlog “een menselijke catastrofe, waarvoor geen militaire oplossing bestaat.”

Historisch onderhoud

Het was de eerste toespraak van de nieuwe president voor de Verenigde Naties. Zijn voorganger Ahmadinejad zorgde eerder nog voor een schandaal door te dreigen met de vernietiging van Israël en het ontkennen van de holocaust.

Eerder op dag had Rohani in New York een ontmoeting met de Franse president François Hollande. Het ging om een historisch onderhoud: voor het eerst sinds 2005 schudden presidenten van beide landen elkaar de hand. Ook over een ontmoeting met Obama was gespeculeerd, maar dat gaat niet door.

Nazi’s

In een interview met CNN veroordeelde Hassan Rohani de misdaden die de nazi’s begaan hebben tegen de joden. Rohani’s voorganger Mahmoud Ahmadinejad zorgde destijds nog voor een diplomatieke rel door de holocaust te ontkennen.

“Elke misdaad tegen de mensheid, inclusief de misdaden die de nazi’s begaan hebben tegen de joden, is af te keuren en zelfs te veroordelen”, antwoordde Rohani op een vraag over de holocaust. “Een mens doden doet men niet. Dat maakt geen verschil of men christen, jood of moslim is. Voor ons is dat hetzelfde”.

Rohani toonde zich wel kritisch over de politiek van de joodse staat. “Dat de nazi’s een bepaalde groep viseerden, betekent niet dat die groep het land van een andere groep moet bezetten. Ook dat zou moeten veroordeeld worden.”

Israël niet onder indruk

De verzoenende taal in de VN-toespraak van Rohani kan intussen op weinig bijval rekenen in Israël. Premier Benjamin Netanyahu bestempelde de speech van Iran als “cynisch” en “hypocriet”. Hij wees erop dat de Iraanse president het had over mensenrechten “terwijl de Iraanse strijdkrachten een bloedbad aanrichten tegen onschuldige burgers in Syrië.”

Ook het discours over het nucleaire programma van Iran stuit op ongeloof in Israël. “Hij zegt dat dit programma enkel vredelievend bedoeld is, terwijl het rapport van het Internationaal Atoomenergie-agentschap zegt dat het een militair doel dient.”

Netanyahu betreurt dat de Iraanse president geen concreet voorstel doet om het nucleaire programma te stoppen of om de VN-resoluties toe te passen. “Het discours vertaalt precies de strategie van Iran, namelijk onderhandelen en tijd winnen om kernwapens te kunnen ontwikkelen.”

“De internationale gemeenschap moet Iran beoordelen op zijn daden en niet op zijn verklaringen”, besloot Netanyahu. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content