President Morsi roept op tot rust na gewelddadig protest

26/01/13 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

De Egyptische president Mohamed Morsi heeft een oproep gedaan om het geweld te stoppen nadat zeker 7 doden en 450 gewonden zijn gevallen.

President Morsi roept op tot rust na gewelddadig protest

© EPA

Het protest komt precies twee jaar na het begin van de opstanden tegen het regime van Hosni Moebarak en was vooral gericht tegen de nieuwe islamitische regering van Morsi.

Onder meer in Caïro, Alexandrië en Suez kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie. In de stad Ismailyah aan het Suez-kanaal staken de betogers het partijbureau van de regerende Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (FJP), de politieke arm van de Moslimbroeders, in brand. De FJP is na de val van president Hosni Moebarak in 2011 door de Moslimbroederschap opgericht, waaruit ook de huidige president Mohammed Morsi afkomstig is.

"Ik doe een oproep aan alle burgers om de nobele waarden van de revolutie te volgen en om hun mening op een vrije maar vredevolle manier kenbaar te maken, maar om het geweld af te zweren, zowel in woorden als daden", zo zei Morsi in boodschappen op Twitter en Facebook.

Morsi had donderdag in een toespraak nog van een "contrarevolutie" gesproken. Hij zei dat de protesten worden gestuurd door "restanten van het Moebarak-regime". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners