President Karzai: 'Navo heeft Afghanistan meer kwaad dan goed gedaan'

07/10/13 om 23:31 - Bijgewerkt om 23:31

De Afghaanse president Hamid Karzaï heeft opnieuw scherpe woorden gebruikt aan het adres van de Navo. Die heeft volgens hem een hoop lijdenaan gericht in zijn nog steeds erg onveilige land.

De Navo is in Afghanistan sinds enkele maanden na de aanslagen van 11 september 2001 en blijft nog tot eind volgend jaar met gevechtstroepen actief in het land. Karzaï toont zich wel vaker scherp voor de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan. "We willen absolute veiligheid, een klaar en duidelijk einde van het terrorisme", zei hij in een interview met BBC. Maar de Navo heeft "enorm veel lijden" veroorzaakt zonder ook maar de minste "voordelen" op te leveren voor zijn "onveilige" land.

Taliban welkom

In april 2014 zijn het opnieuw presidentsverkiezingen in Afghanistan. Karzaï mag volgens de grondwet geen derde mandaat meer aanvatten. Niettemin gaf hij in het interview zijn visie voor het volgende bestuur. Daarin kan in zijn ogen een plaats zijn voor leden van de Taliban. "Het zijn Afghanen. Daar waar de Afghaanse president, de Afghaanse regering Taliban een regeringspost kan geven, zijn ze welkom", zei hij. "Maar daar waar het Afghaanse volk mensen aanstelt, via verkiezingen, daar moeten ook de Taliban aan de verkiezingen deelnemen." (Belga/TV)

Onze partners