'President Janoekovitsj leidt Timosjenko's volgende overwinning in'

11/10/11 om 12:41 - Bijgewerkt om 12:41

Drie vragen aan Knack-redacteur Jeroen Zuallaert over de net veroordeelde Joelija Timosjenko, oud-premier van Oekraïne.

De oud-premier van Oekraïne Joelija Timosjenko is schuldig bevonden aan machtsmisbruik voor criminele doeleinden. Haar proces stond fel ter discussie als een politiek proces. Drie vragen over Joelija Timosjenko en de impact van haar proces aan Knack-redacteur Jeroen Zuallaert.

Viktor Joesjtsjenko en Joelija Timosjenko waren vroeger bondgenoten tegen zittend premier Viktor Janoekovytsj, waar is het misgelopen?

Zuallaert: Tijdens de presidentsverkiezingen van 2004 hebben Joesjtsjenko en Timosjenko de krachten gebundeld via het politieke platform Sila Narodu ('De kracht van het volk'). Dat was een heterogene verzameling prowesterse partijen, die de kandidatuur van Joesjtsjenko steunden. Eens Joesjtsjenko na de Oranjerevolutie verkozen werd, bleek de eensgezindheid ver te zoeken. Vooral op economisch gebied bleken president Joesjtsjenko en premier Timosjenko tegengestelden. Joesjtsjenko is liberaal, Timosjenko eerder protectionistisch. In september 2005 kwam het tot een breuk, toen Joesjtsjenko haar ontsloeg als premier na een corruptieschandaal. Te oordelen naar Joesjtsjenko's getuigenis op het proces, zijn de brokken nooit meer gelijmd geraakt.

Wat is de impact van deze rechtszaak op de banden met de EU?

Zuallaert: De Europese Unie heeft, samen met de Verenigde Staten, al vaak open kritiek gegeven op het proces, dat politiek gemotiveerd zou zijn. Europa en Oekraïene zijn momenteel in vergevorderde onderhandelingen voor een nieuw vrijhandelsakkoord. Aanvankelijk had de EU aangekondigd dat ze aan de uitspraak op het proces geen gevolgen zou verbinden. Gisteren liet Catherine Ashton weten dat de akkoorden wel eens herzien zouden kunnen worden als Timosjenko in de cel vliegt. Ik denk dat de Oekraïeners zich meer zorgen moeten maken over de verhoudingen met Rusland, dat aan de kant van Timosjenko staat.

Welke positie bekleedt Joelija Timosjenko in het Oekraïense politieke landschap?

Zuallaert: Timosjenko is een charismatische persoonlijkheid, tweevoudig premier en is voorzitster van een verzameling partijen die letterlijk naar haar vernoemd is: Blok Joelija Timosjenko. Maar eigenlijk stond ze al een tijdje buitenspel, omdat ze zich in het verleden meermaals een onbetrouwbare coalitiepartner heeft getoond. Als het proces politiek gemotiveerd is - en dat is meer dan waarschijnlijk - getuigt het alvast van slechte pr. Timosjenko zit nu al twee maanden in voorarrest, mag haar arts niet ontvangen. Zelfs de kranten, die doorgaans in de handen zijn van haar politieke tegenstanders, klagen haar situatie aan. President Janoekovitsj heeft ook geen overschot: economisch gaat het zijn land niet voor de wind. Tenzij hij de Oekraïense economie plotseling op de rails krijgt, is Janoekovitsj momenteel bezig Timosjenko's overwinning bij de volgende parlementsverkiezingen in te leiden.

Onze partners