President Honduras eist verkiezingsoverwinning op

President van Honduras Juan Orlando Hernandez (rechts) met zijn echtgenote Ana Garcia de Hernandez vieren na verkiezingen, Tegucigalpa, 26 november 2017. © AFP

In Honduras heeft zittend president Juan Orlando Hernández zondag tijdens een toespraak voor zijn aanhangers de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen. De kiescommissie maakte nog geen (voorlopige) resultaten bekend. Ook bij deze verkiezingen zijn er vermoedens van verkiezingsfraude.

In Honduras heeft zittend president Juan Orlando Hernández zondag tijdens een toespraak voor zijn aanhangers de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen. De exitpolls zetten hem met 44 procent op een comfortabele voorsprong op televisiepresentator Salvador Nesralla (34,7 procent) en academicus Luis Zelaya (17,7 procent). De kiescommissie maakte nog geen (voorlopige) resultaten bekend.

Het is voor het eerst in de recente geschiedenis van het Midden-Amerikaanse land dat een zetelend president zich kandidaat stelde voor een tweede ambtstermijn. Hoewel dat in strijd is met de grondwet, beslist het Hooggerechtshof in 2015 om de weg vrij te maken voor een mogelijk herverkiezing van de staatsleider.

De verkiezingen zijn allesbehalve vrij van controverse. Zo kreeg The Economist een opname vast van een trainingsessie door de Nationale Partij van president Hernandez van partijleden die op verkiezingsdag stemlokalen zouden bemannen. Een instructeur doet tijdens de trainigssessie verschillende technieken uit de doeken om de resultaten te manipuleren.

Ook bij eerdere verkiezingen waren sterke vermoedens van verkiezingsfraude. Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie stelden in 2013 talrijke onregelmatigheden vast. Toch is het zeldzaam dat harde bewijzen opduiken.

Bij de meest recente peilingen, uit september, lag president Hernandez vijftien procent voor op zijn belangrijkste rivaal Salvador Nasralla, waaruit blijkt dat hij ook zou winnen zonder verkiezingsfraude. Bovendien zijn de frauduleuze technieken uit de opname niet van dien orde om een verkiezing te beslissen, zeggen experts geciteerd in The Economist.

Nu ziet het ernaar uit dat Hernández aan een tweede termijn mag beginnen. Daarin zal hij grote hervormingen moeten doorvoeren.

Honduras gaat gebukt onder escalerend geweld en criminaliteit. De machtige jeugdbendes – de zogeheten Mara’s – zijn in drugshandel en afpersing verwikkeld en domineren hele wijken. Veel Hondurezen vluchten voor het geweld en proberen illegaal de Verenigde Staten binnen te geraken.

Bovendien heerst in Honduras ook grote sociale ongelijkheid: ruim 60 procent van de bevolking is er arm, 38 procent leeft zelfs in extreme armoede.

Partner Content