President Hollande wil transparantie in vermogen van ministers

03/04/13 om 18:37 - Bijgewerkt om 18:37

De Franse president werd in het nauw gedreven door de bekentenissen over belastingontduiking van Jérôme Cahuzac, zijn ex-minister van Begroting.

President Hollande wil transparantie in vermogen van ministers

© AFP

François Hollande heeft een wetsontwerp voorgesteld om het vermogen van ministers en parlementairen transparanter te maken. De regering zal "de komende weken" een wetsontwerp voorleggen aan het parlement dat "de transparantie van en de controle over het vermogen van ministers en alle parlementairen verzekert".

Ook kondigde hij aan dat verkozen ambtenaren die veroordeeld werden voor belastingfraude of corruptie, gebannen zouden worden van een publiek ambt.

'Geen enkele bescherming'

Jérôme Cahuzac bekende dat hij twintig jaar lang een Zwitserse bankrekening had en zo de belastingen ontdook. Hollande ontkende dat hij Cahuzac beschermde toen die minister was, nadat de oppositie hem had gevraagd hoeveel de president afwist van de zaak.

De socialistische president zei dat Cahuzac "geen enkele bescherming genoot, buiten het vermoeden van onschuld".

Opvallend is dat de voormalige minister van Begroting een kruistocht voerde tegen belastingontduikers. Cahuzac aanvaardde dat alle documentatie rond zijn bankrekening in beslag genomen wordt in de Zwitserse banken en overgebracht wordt naar de Franse gerechtelijke instanties, zo meldde het parket van Genève. (Belga/TE)

Onze partners