President gezocht voor genocide ontsnapt aan ICC

Omar al-Bashir, president van Soedan en door het Internationaal Strafhof (ICC) gezocht voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide. © Reuters

Omar al-Bashir, de president van Soedan, is op het vliegtuig vanuit Zuid-Afrika richting huis gestapt. De man ontsnapt zo aan het Internationaal Strafhof (ICC) dat naar hem op zoek is omwille van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide.

Omar al-Bashir, president van Soedan, was aanwezig op de top van de Afrikaanse Unie in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Daar bleef hij echter niet lang:

‘President Bashirs vliegtuig is uit Johannesburg vertrokken en zal rond 18u30 (16u30 Belgische tijd) deze avond arriveren’, zei minister van Informatie Yasir Yousef tegen persagentschap Agence France-Presse in een telefonisch onderhoud. ‘Bashir zal de menigte toespreken die zal samenkomen om hem te ontmoeten.’

Kritiek

Bashir ontsnapt op die manier aan het Internationaal Strafhof (ICC) dat naar hem op zoek is omwille van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide tijdens het conflict in de westelijke Darfoerregio.

Een Zuid-Afrikaanse rechter had autoriteiten nochtans pas een dag eerder bevolen te verhinderen dat de president het land zou verlaten. Dat in afwachting van een beslissing over het al dan niet vasthouden van Bashir nadat het ICC zijn arrestatie vroeg. Het Strafhof, ook door Zuid-Afrika onderschreven, werd al bekritiseerd omdat het enkel Afrikaanse leiders zou viseren.

Darfoer

De veroordelingen van het ICC hebben allemaal betrekking tot Darfoer waar in 2003 een conflict uitbrak toen voornamelijk zwarte, Afrikaanse rebellen zich verzetten tegen de door Arabieren gedomineerde overheid van Bashir. Zij klaagden de economische en politieke marginalisering aan.

Khartoem reageerde daarop met de steun van het leger en geallieerde milities, wat resulteerde in een bloedige strijd. De Verenigde Naties spreken over 300.000 doden tijdens het conflict waarbij nog eens 2,5 miljoen anderen hun woningen ontvluchtten. De Soedanese overheid betwist die cijfers echter en schat het dodental niet hoger dan 10.000 slachtoffers. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content