President Catalonië belooft ‘bindend referendum’ in 2017

Carles Puigdemont, politiek leider van Catalonië © REUTERS

De president van de Spaanse autonome regio Catalonië, Carles Puigdemont, heeft beloofd om in 2017 hoe dan ook een “wettelijk en bindend referendum” te organiseren, ondanks de tegenwind vanuit Madrid.

In een eindejaarstoespraak op televisie zei Carles Puigdemont dat 2017 een “cruciaal jaar” wordt voor de toekomst van Catalonië. “Wij Catalanen zullen vrij kiezen over onze toekomst in een bindend en wettelijk referendum”, zei hij. De regionale regering probeerde twee jaar geleden al zo’n referendum te organiseren, maar dat werd haar verboden door het Grondwettelijk Hof in Madrid. De volksraadpleging – waarin 80 procent zich uitspraak voor de onafhankelijkheid – had daardoor een louter symbolische waarde.

‘Ten laatste in september’

De centrale regering in Madrid stelde voor om te onderhandelen over een reeks sociale en economische onderwerpen, maar vindt een onafhankelijkheidsreferendum absoluut onbespreekbaar. De Spaanse premier Rajoy herhaalde dat standpunt vrijdag opnieuw. “De regering zal geen enkel referendum goedkeuren dat de afbraak van de nationale soevereiniteit en de gelijkheid tussen de Spanjaarden tot gevolg heeft”, klonk het. Begin oktober sprak het parlement van de Spaanse regio Catalonië zich al uit voor het houden van een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid, ten laatste in september 2017.

Partner Content