Premier Noeri al-Maliki: Irak nu onafhankelijk

31/08/10 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

De Amerikaanse gevechtsmissie in Irak is officieel ten einde. Operatie Iraqi Freedom wordt om middernacht Operatie New Dawn.

Premier Noeri al-Maliki: Irak nu onafhankelijk

© EPA

De Amerikaanse gevechtsmissie in Irak is officieel ten einde. Operatie Iraqi Freedom wordt dinsdag om middernacht Operatie New Dawn.

"Irak is vandaag soeverein en onafhankelijk," zei de Iraakse premier Noeri al-Maliki in een televisietoespraak. "Wij nemen nu de leiding over de veiligheid en bescherming van het land".

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is momenteel op onaangekondigd bezoek in Irak voor de officiële machtsoverdracht. In Washington zal president Barack Obama het einde van de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak toelichten in een televisietoespraak.

7,5 jaar

De Amerikaanse gevechtsmissie begon op 20 maart 2003 en duurde 7,5 jaar. De laatste gevechtsbrigade verliet Irak al op 19 augustus, twee weken voor de door Obama vooropgestelde deadline.

Tot eind volgend jaar blijven nog circa 50.000 Amerikaanse soldaten in Irak. Ze moeten Iraakse soldaten en politiemensen opleiden.

Ze zullen niet vechten, tenzij de Iraakse autoriteiten hen dat vragen of in geval van zelfverdediging.

Lees meer over:

Onze partners