Premier Michel hoopt op 200 extra opvangplaatsen in WTC III

17/09/15 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:48

Premier Charles Michel hoopt vanaf vrijdag in het WTC III-gebouw over 200 extra plaatsen te beschikken voor de pre-opvang van asielzoekers. Momenteel zoekt de regering in dezelfde buurt naar gebouwen die kunnen worden uitgerust om nog bijkomende plaatsen te creëren. Dat heeft premier Michel donderdag in de Kamer verklaard.

Premier Michel hoopt op 200 extra opvangplaatsen in WTC III

© belga

De regering besliste twee weken geleden pre-opvang te organiseren voor kandidaat-asielzoekers die nog geen aanvraag konden indienen en daardoor de nacht doorbrachten in het Maximiliaanpark in de buurt van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Waar de opkomst in eerste instantie aan de lage kant bleef, waren woensdagnacht alle 300 plaatsen in het WTC III-gebouw volzet.

Voor Karine Lalieux (PS) volstaat de huidige pre-opvang niet. "Deze morgen stond volgens de Brusselse politie opnieuw een file van 350 à 400 mensen aan de DVZ. Bovendien hebben er nog 800 mensen de nacht doorgebracht in tenten in het Maximiliaanpark", zei Lalieux. Indien de limiet van 250 aanvragen per dag aangehouden blijft, dan zullen sommige mensen negen dagen moeten wachten, rekende de PS'ster voor.

Volgens Servais Verherstraeten (CD&V) ligt de termijn tussen de aanmelding van kandidaat-asielzoekers en hun latere convocatie momenteel op 15 dagen. "Wij moeten die termijnen inkorten". Verherstraeten zei het niet expliciet, maar zoals bekend pleit CD&V voor het optrekken van de limiet van 250 aanvragen per dag. "De winter staat voor de deur. Ik wil niet dat we de internationale pers halen met inhumane beelden", luidde het.

Nog binnen de meerderheid herinnerde Sarah Smeyers (N-VA) er aan dat vier op tien aanvragen niet worden erkend. Zij pleitte er voor meer in te zetten op vrijwillige terugkeer en daarvoor de inzet van extra chartervluchten te onderzoeken. Ook ziet ze heil in ontradingscampagnes in de Irakese media over de Belgische asielpolitiek ten aanzien van asielzoekers uit Bagdad. (Belga/NSK)

Onze partners