Premier Michel en Tunesische evenknie bespreken bootvluchtelingen en strijd tegen terreur

28/05/15 om 18:42 - Bijgewerkt om 18:41

Premier Charles Michel heeft zijn Tunesische ambtgenoot Habib Essid ontvangen in Brussel. Ze bespraken onder meer de problematiek van de bootvluchtelingen, de ruimere migratieproblematiek en de strijd tegen terrorisme en radicalisme.

Premier Michel en Tunesische evenknie bespreken bootvluchtelingen en strijd tegen terreur

© Belga

Premier Charles Michel heeft zijn Tunesische ambtgenoot Habib Essid ontvangen in Brussel. Traditiegetrouw onderstreepten beide premiers na afloop van de ontmoeting eerst hun vaste wil om de onderlinge relaties tussen België en Tunesië aan te halen, onder meer op economisch vlak. Maar ook de problematiek van de bootvluchtelingen stond hoog op de agenda.

Instabiliteit Libië

België wil net als heel wat andere lidstaten van de Europese Unie de stabiele landen in Noord-Afrika nauwer betrekken in een zoektocht naar oplossingen voor de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. "Er zijn bijkomende acties nodig om het fenomeen te stoppen", erkende Essid. Hij verwees daarbij naar de oude afspraken van zijn land met Italië, waarbij Tunesië steun kreeg om ook effectief een tandje hoger te kunnen schakelen.

De middelen van Tunesië zijn beperkt, zeker nu het toerisme als bron van inkomsten sterk terugvalt door de instabiliteit in buurland Libië en de aanslag in Tunis twee maanden geleden. Premier Michel onderstreepte in dat verband dat België en Tunesië nauwer willen samenwerken in de strijd tegen radicalisme en terrorisme, onder meer door een vlottere uitwisseling van inlichtingen. "We moeten de positieve krachten verenigen", aldus de Belgische eerste minister.

Migranten terugsturen

De doortocht van Habib Essid valt trouwens enkele weken voor een bezoek van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan Tunesië. Ons land zou met Tunesië onder meer nieuwe afspraken willen maken over het terugsturen van Tunesische migranten zonder verblijfsrecht in België. (Belga/WB)

Onze partners