Premier Artur Mas verliest in Catalonië

26/11/12 om 06:25 - Bijgewerkt om 06:25

De rechts-nationalistische CiU van regionaal premier Artur Mas heeft in Catalonië 50 van de 135 zetels gehaald: een verlies van 12 zetels.

Artur Mas, de regionale premier van Catalonië, heeft zondag erkend dat het behaalde resultaat bij de vervroegde regionale verkiezingen ver van de beoogde absolute meerderheid staat.

Mas, die zijn aanhang toesprak, gaf toe dat zijn rechts-nationalistische CiU de absolute meerderheid niet heeft gehaald.

De CiU verloor zondag 12 zetels en komt uit op 50 zetels van de 135 in het regionale parlement. De CiU blijft wel de grootste partij in Catalonië.

De links-nationalisten van ERC zien dan weer hun zetelaantal verdubbelen tot 21 en worden de op één na grootste partij. Daarna volgt de socialistische partij (20 zetels) en de Partido Popular (PP) met 19 zetels.

Er is de komende dagen nood aan een periode van algemene bezinning over de politiek in Catalonië, aldus Mas. Hij riep de andere partijen op om na te denken, omdat de CiU zelf onvoldoende sterk is om het proces (naar zelfbestuur) alleen te leiden.

Mas, in conflict met Madrid over bugettaire autonomie, hoopte met de vervroegde verkiezingen een absolute meerderheid te halen, met het oog op een referendum over zelfbestuur. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners