Positieve peilingen blijven komen voor Obama

09/08/12 om 01:18 - Bijgewerkt om 01:18

VS-president Barack Obama breidt zijn voorsprong uit op de Republikein Mitt Romney. Veel Amerikanen zijn ontevreden over de economie, maar ze houden Obama daar niet aansprakelijk voor.

De cijfers komen uit de nieuwe maandelijkse peiling van Reuters. Daarin leidt Obama met 49 procent tegenover 42 voor Romney. Daarmee doet de president het beter dan vorige maand, toen hij zes procent voorop laag.

Verkeerde kant uit

Dat is merkwaardig, want de Amerikaanse economie herstelt zich slechts uiterst moeizaam. Afgelopen maand steeg de werkloosheid lichtjes, tot 8,3 procent.

Volgens de Reuters-peiling zijn Amerikanen behoorlijk pessimistisch gestemd. Twee derde vindt dat het de verkeerde kant uit gaat met de Amerikaanse economie. Dat is nog meer dan vorige maand.

Onder normale omstandigheden zou dat slecht nieuws zijn voor Obama. Als het slechts gaat met de economie wordt dat de president in rekening gebracht. Maar deze keer schijnen de kiezers het Obama niet persoonlijk ten kwade te duiden.

Voor het eerst zei 46 procent dat Obama beter in staat is om de economie te besturen dan Romney. Qua fiscaal beleid geeft 49 procent de voorkeur aan Obama, tegenover 38 voor Romney.

Strijdstaten

Dat is lang niet de enige gunstige peiling voor Obama. In het gemiddelde van de gespecialiseerde website RealClearPolitics, die alle peilingen aggregeert, ligt Obama voorop met 47,8 procent tegen 43,9. Zijn voorspong groeit daar sinds enkele weken.

Volgens een peiling van de krant The New York Times, televisiezender CBS en de Quinnipiac-universiteit in Connecticut ligt Obama voor in Virginia en Wisconsin. Vorige week gaf dezelfde peiling hem al een voorsprong in Florida, Pennsylvania en Ohio.

Die zijn allemaal lid van het selecte kransje van strijdstaten. Daar zijn Democraten en Republikeinen aan elkaar gewaagd en zal het pleit op 6 november wellicht beslecht worden. Volgens de Times/CBS-peiling leidt Romney weliswaar in Colorado, maar dat is geen solide voorsprong: een aantal andere peilers zien Obama ook daar winnen. (TV)

Onze partners