Portugees Antonio Guterres wellicht opvolger Ban Ki-moon

Antonio Guterres © AFP

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de voormalige Portugese premier Antonio Guterres de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Guterres kwam als favoriet naar voren tijdens een informele stemming in de Veiligheidsraad, zo heeft de Russische ambassadeur aan de VN, Vitaly Tsjoerkin, woensdag gezegd.

“Vandaag kregen we na de zesde informele stemming een duidelijke favoriet en zijn naam is Antonio Guterres”, zei Tsjoerkin. Guterres kreeg dertien pro-stemmen en twee onthoudingen achter zijn naam. De formele stemming door de VN-Veiligheidsraad over de opvolger van Ban Ki-Moon zal donderdag plaatshebben.

Pas dan zal Guterres door de VN-Veiligheidsraad officieel genomineerd worden, waarna de Algemene Vergadering de 67-jarige kandidaat als opvolger van Ban moet bevestigen.

António Manuel de Oliveira Guterres is een Portugees socialistische politicus en was van 1995 tot 2002 premier van Portugal. Hij werkte van 2005 tot 2015 als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties in Genève. Woensdag kreeg Guterres naast de meeste stemmen ook die van de vijf vetomachten. Ook in de vorige vijf informele stemmingen haalde Guterres het. Maar toen was aan de stembrieven van de 15 raadsleden nog niet te zien of ze al dan niet over vetorecht beschikten.

Vrouw

Ook de vroegere Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic en de Slovaakse minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcak werden goede kansen toegedicht. Ook gingen er stemmen op dat de topfunctie voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Naties moest toevertrouwd worden aan een vrouw.

De 72-jarige Zuid-Koreaanse secretaris-generaal Ban Ki-Moon geeft zijn functie aan het eind van het jaar na een decennium aan de VN-top af. Dit jaar kwamen ook de vicevoorzitster van de Europese Commissie, de Bulgaarse Kristalina Georgieva, en de eerder door de regering in Sofia uitverkoren Bulgaarse Unesco-voorzitster Irina Bokova ter sprake. Volgens de ongeschreven verdelingsregels van de VN was eigenlijk maar een kandidaat of kandidate uit Oost-Europa aan de beurt. “Felicitaties aan António Guterres – de volgende secretaris-generaal”, tweette Georgieva. “Veel succes om een ambitieuze VN-agenda te realiseren”.

Christiana Figueres uit Costa Rica, die haar kandidatuur voor de functie had ingetrokken, toonde zich ietwat ontgoocheld en sprak van een “bitterzoet resultaat”. Het is tragisch dat geen vrouw werd benoemd, schreef de vroegere voorzitster van het VN-Klimaatpanel, maar Guterres is duidelijk de “beste man uit de race”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content