Portugal

22/05/14 om 06:41 - Bijgewerkt om 06:41

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Portugal

Lid sinds: 1986

Aantal parlementszetels: 22

25% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

De campagne is redelijk speciaal, omdat het land lange tijd onder toezicht van de trojka heeft gestaan. Dat zorgt ervoor dat maar weinig Portugezen zin hebben om op de EU te stemmen.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

De voorbije jaren heeft Portugal weinig voordeel gehad van hun EU-lidmaatschap. Door de euro kan het land niet meer devalueren, en is het aantal alternatieven om uit de kosten te komen beperkt. Bovendien heeft Portugal de pech gehad dat het na Griekenland in de problemen is gekomen. Daardoor is het veel harder aangepakt dan nodig was. Het blijft hoe dan ook een hypothetische vraag. Je kan onmogelijk reconstrueren hoe het was gegaan als Portugal geen EU-lid was geweest.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

In de opiniepeilingen scoort de EU momenteel zeer slecht. Dat komt door de crisis, en de veel te harde bezuinigingsmaatregelen die de trojka heeft opgelegd. Daardoor associëren de meeste Portugezen Europa met de zwakke economische toestand. De traditionele partijen zijn nog steeds zeer pro-Europees. Enkel de communistische CDU wil echt uit de EU stappen.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Ik denk dat de monetaire unie op een andere manier georganiseerd moet worden. Portugal is de voorbije jaren te hard aangepakt, Europa moet zich solidairder opstellen. Maar de allergrootste prioriteit voor Europa is tewerkstelling, en die kan enkel verbeteren met een groeiende economie.

(Cathérine Moury, Universidade Nova de Lisboa)