Portugal moet meer snoeien: 30.000 ambtenaren naar huis

Portugal heeft een reeks nieuwe besparingen aangekondigd . Dat gebeurde nadat de Europese Commissie de economische vooruitzichten van het land naar beneden had bijgesteld.

Portugal gaat onder meer 30.000 van zijn 580.000 overheidsjobs schrappen. Het gaat om maatregelen om 4,8 miljard euro te besparen tegen 2015, zo heeft eerste minister Pedro Passos Coelho verklaard.

Pensioenleeftijd omhoog

De werkweek voor ambtenaren wordt verlengd worden van 35 tot 40 uur. Hun bijdragen voor de sociale zekerheid gaan omhoog. Ministers zullen tien procent minder mogen uitgeven.

Passos Coelho kondigde ook de komst aan van een nieuwe belasting aan op alle pensioenen behalve de laagste. De pensioenleeftijd gaat van 65 naar 66 jaar.

Groei valt tegen

De Europese Commissie verwacht dat het Portugese bruto binnenlands product dit jaar zal krimpen met 2,3 procent, om vervolgens met 0,6 procent te groeien volgend jaar. In februari was nog een krimp van 1,9 procent voorspeld voor 2013, gevolgd door een groei van 0,8 procent.

Volgens critici is het besparingsbeleid verantwoordelijk voor de recessie. In 2011 regelde Lissabon een steunprogramma ter waarde van 78 miljard euro met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar in ruil moest het zwaar besparen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content