Portugal: ex-premier Socrates in voorlopige hechtenis, onderzoek naar luxeappartement

25/11/14 om 00:46 - Bijgewerkt om 00:45

De Portugese ex-premier José Sócrates, die vrijdag werd opgepakt op verdenking van belastingontduiking, is na een marathonondervraging in voorlopige hechtenis geplaatst. Dat heeft het Portugese gerecht laten weten. Er wordt onder meer onderzoek verricht naar een luxeappartement in Parijs.

Portugal: ex-premier Socrates in voorlopige hechtenis, onderzoek naar luxeappartement

José Socrates, ex-premier van Portugal © Reuters

De 57-jarige José Socrates werd aangeklaagd wegens "fiscale fraude, corruptie en witwaspraktijken", zo blijkt uit de beslissing van de onderzoeksrechter, die aan de pers werd voorgelezen.

Deze beslissing is "zeer onrechtvaardig en onterecht", reageerde de raadsman van Socrates, Joao Araujo. Hij liet weten beroep te willen aantekenen.

Sócrates leidde het land van 2005 tot 2011. Hij werd vrijdag bij zijn terugkeer uit Parijs op de luchthaven van Lissabon opgepakt. Ook drie naaste medewerkers van de ex-premier zouden zijn opgepakt. De afgelopen dagen werden eveneens een reeks huiszoekingen uitgevoerd in bedrijven en in de woning van Socrates in Lissabon.

Luxeappartement

De verdenkingen hebben betrekking op bankoperaties en dubieuze geldtransfers. Het was, volgens de Portugese pers, de bank Caixa geral de depositos die de kat de bel aanbond. De speurders voeren onder andere onderzoek naar grote sommen geld op de rekening van Socrates, die niet in verhouding zijn met de inkomsten die de ex-premier bij de fiscus heeft aangegeven. Het gerecht staat met name achterdochtig tegenover een luxeappartement in Parijs, waar Socrates in 2012 zou hebben verbleven en dat geschat wordt op bijna drie miljoen euro.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners