Portugal en Ierland krijgen 7 jaar extra om noodleningen terug te betalen

12/04/13 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

Ierland en Portugal krijgen zeven jaar meer tijd om de leningen terug te betalen die ze kregen in het kader van hun internationale hulpprogramma's.

Portugal en Ierland krijgen 7 jaar extra om noodleningen terug te betalen

© Reuters

Ierland en Portugal krijgen zeven jaar meer tijd om de leningen terug te betalen die ze kregen in het kader van hun internationale hulpprogramma's. Dat engagement hebben de ministers van Financiën van de eurozone op zich genomen. De verlenging van de looptijd van de leningen moet de terugkeer van Dublin en Lissabon naar de financiële markten versoepelen.

Ierland kreeg 67,5 miljard euro steun van de EU en het IMF in ruil voor structurele hervormingen, Portugal 78 miljard. Het Ierse hulpprogramma loopt eind dit jaar af, dat voor Portugal midden volgend jaar.

De langere looptijd - enkel voor die delen van de leningen die afkomstig zijn van het Europese noodfonds - moet formeel goedgekeurd worden door de ministers van Financiën van de hele EU, dus ook van de tien niet-eurolanden. De ministers zitten vrijdag en zaterdag samen in Dublin en de beslissing van de eurogroep lijkt zonder problemen te zullen passeren.

De maatregel moet ook nog goedgekeurd worden in het Duitse parlement, en daar zal de kwestie wellicht voor meer discussie zorgen.

Intussen blijft het hulpprogramma voor Portugal voor hoofdbrekens zorgen. Net vrijdag heeft de Portugese premier Passos Coelho een versnelling van de bezuinigen op de overheidsuitgaven aangekondigd. Dat gebeurt na de beslissing van het Grondwettelijk Hof om een deel van de oorspronkelijk voorziene besparingsmaatregelen teniet te doen. (Belga/AFP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners