Porosjenko zoekt verdere toenadering tot EU en Navo

19/12/14 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:40

De Oekraïense president Petro Porosjenko wil dat het land afstand neemt van de 'blokvrijheid' die in 2010 door Viktor Janoekovitsj in de grondwet werd geschreven. Een verdere stap naar het westerse kamp van de Europese Unie en de Navo.

Porosjenko zoekt verdere toenadering tot EU en Navo

President Porosjenko van Oekraïne © Reuters

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de Verhovna Rada, het eenkamerparlement, een wetsontwerp voorgelegd waarin Oekraïne afstand neemt van zijn traditioneel statuut van niet-gebonden land.

Zo neemt de president een verdere stap om zijn land in ijltempo, en tegen de zin van Rusland en de waarschuwingen van internationale polemologen in, in het "westerse kamp" van de Europese Unie en de Navo te nestelen.

De tekst werd vrijdag gepubliceerd op de internetsite van de Rada. Dat het van "Russischgezinde" en/of communistische oppositieleden gezuiverde parlement het ontwerp volgende week zal goedkeuren, staat zo goed als vast.

'Russische agressie en illegale annexatie'

Rusland ziet in een Navo-toetreding van zijn westerse buur een gevaar voor zijn eigen veiligheid; polemologen zien een opschuiving naar het oosten van een nieuwe 'Berlijnse Muur', die het precaire Oost-Westevenwicht in gevaar brengt.

De "blokvrijheid" van Oekraïne werd in 2010 door de in februari bij de Maidancoup afgezette president Viktor Janoekovitsj in de grondwet ingeschreven. Porosjenko wil daar komaf mee maken. In zijn ontwerp heeft hij het over de "Russische agressie" tegen Oekraïne en de "illegale annexatie" van de Krim. Het statuut van niet-gebonden land noemt hij een "grijze zone". Volgens hem is de internationale wetgeving over de onschendbaarheid van grenzen en over het respecteren van de onafhankelijkheid van een land in gebreke gebleven. Met name het Memorandum van Boedapest, opgesteld in 1994, is naar zijn mening onwerkzaam gebleken. Met dat memorandum gaf Oekraïne zijn kernwapenarsenaal (een Sovjet-erfenis) op in ruil voor veiligheidsgaranties door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland. (Belga/WB)

Onze partners