Poolse minister waarschuwt voor mogelijk gewapend conflict in Europa

21/11/11 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:08

De Poolse minister van Financiën zegt dat de Europese Centrale Bank moet worden ingeschakeld, anders riskeert Europa een "historische economische ramp" die de voedingsbodem zou kunnen zijn voor oorlog.

Poolse minister waarschuwt voor mogelijk gewapend conflict in Europa

© Reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) moet massaal obligaties van eurolanden opkopen om de eurozone te redden. Anders riskeert Europa een "historische economische ramp" die de voedingsbodem zou kunnen zijn voor oorlog. Dat zegt de Poolse minister van Financiën Jacek Rostowski in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

"De gevaren van een besmetting zijn vandaag groter dan ooit en de bedragen die we nodig hebben om de besmetting te stoppen worden steeds groter omdat we niet snel genoeg gereageerd hebben", aluds Rostowski. Volgens de Poolse minister heeft de installatie van het Europese noodfonds EFSF te lang op zich laten wachten om echt zijn rol als firewall te kunnen spelen. Volgens hem moet de Europese Centrale Bank daarom ingeschakeld worden "om de stabiliteit van de eurozone te verzekeren".

Verschrikkelijke keuze
"We staan voor een verschrikkelijke keuze. Ofwel komt er een grootschalige interventie van de ECB, ofwel stevenen we af op een catastrofe", luidt het. "We riskeren een historische economische ramp die net zoals de grote depressie van de jaren '30 kan leiden tot oorlog in Europa", voegt hij er nog aan toe.

Het is niet de eerste keer dat Rostowski naar de mogelijkheid van een gewapend conflict verwijst. Dat deed hij eerder ook al in september tijdens een speech voor het Europees Parlement in Straatsburg.

Toen waarschuwde hij voor een mogelijk gewapend conflict in Europa indien de eurocrisis zou leiden tot het uiteenvallen van de Europese Unie. Rostowski zegt dat hij twee maanden na die speech "nog minder gerustgesteld" is dan toen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners