Poolse leraar choqueert met vraagstuk over vluchtelingen

Bootvluchtelingen voor de Griekse kust © Reuters

‘Hoeveel Syrische vluchtelingen moeten er van een vlot gegooid worden, zodat de boot blijft drijven?’ Een Poolse leerkracht zorgt voor controverse door dit vraagstuk aan zijn leerlingen voor te leggen.

‘Een overvolle boot met Syrische vluchtelingen drijft op de Middellandse Zee richting Griekenland. Hoeveel vluchtelingen moeten er overboord worden gegooid, zodat de boot blijft drijven?’

Dit controversieel vraagstuk legde de Poolse leerkracht Grzegorz Nowik zijn klas voor. Voor hem was het slechts een simpele vraag die paste in de les fysica. Maar volgens ouders en critici, is zo’n stelling ‘wansmakelijk.’ ‘Zoiets zeg je niet in een volle klas, als leerkracht heb je een voorbeeldfunctie’, zo bericht CNN.

Nowik zelf begrijpt de hele heisa niet goed. ‘Ik wilde gewoon dat de leerlingen hun aandacht bij de les hielden. Studenten zijn namelijk snel afgeleid en niet geïnteresseerd in verhaaltjes over drijvende houten blokken op het water. Bovendien gaf ik duidelijk aan dat het om een mop ging.’

Harde realiteit

'Wansmakelijk' vraagstuk vluchtelingen
‘Wansmakelijk’ vraagstuk vluchtelingen © Facebook

Maar volgens velen lach je niet om zulke zaken. ‘Het gaat hier om een bijzonder harde realiteit. Families trachten de gruwelijke oorlog in Syrië te ontvluchten. Daarbij wagen ze hun leven door op gammele bootjes te kruipen richting Europa. En we weten allemaal dat het daar geregeld misgaat’, aldus een moeder van een leerling. Zij zag de opdracht in het schoolboek van haar dochter en was gechoqueerd. Zij postte een foto van het vraagstuk op Facebook en zo ging de bal aan het rollen.

‘Vier vluchtelingen uit Syrië proberen Griekenland te bereiken in een vlot met de afmetingen van 1m x 2m x20cm (800kg/m2)’, luidt de opdracht. ‘Bereken hoeveel vluchtelingen je eraf moeten duwen om hun doel te bereiken (als ieder van hen 60 kg weegt.’

Het directiebestuur van de school, kon net zomin lachen met het vraagstuk. De leerkracht moest zijn verontschuldigingen aanbieden en kreeg een waarschuwing. Bij een volgende misstap zou hij onmiddellijk ontslagen worden.

Angela Merkel

Polen kreeg in het verleden al kritiek van West-Europa, omdat het land erg stuurs weigerde om meer vluchtelingen op te vangen. Polen was, net als de andere Visegrad-landen, geen voorstander van het spreidingsplan van Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Polen van zijn kant levert forse kritiek op de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Polen wil dat Duitsland zich niet enkel concentreert op de opvang van vluchtelingen, maar ook extra inspanningen levert om de vluchtelingenstroom aan de Europese buitengrenzen te beperken. (AVE)

Partner Content