Politieke rel in Italië om gedenkteken voor fascistische oorlogscrimineel

15/08/12 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:01

In Italië is een politieke rel ontstaan over de opening van een gedenkteken voor Rodolfo Graziani, een voormalige fascistische commandant die veroordeeld is wegens oorlogsmisdaden.

Politieke rel in Italië om gedenkteken voor fascistische oorlogscrimineel

Op kosten van de belastingbetaler werd voor Rodolfo Graziani een mausoleum en een park aangelegd in Affile, een dorpje ten zuiden van de hoofdstad Rome.

De (linkse) krant La Repubblica schrijft dat het mausoleum 127.000 euro heeft gekost. De burgemeester van Affile en een afgevaardigde van het Vaticaan woonden zaterdag de openingsceremonie bij.

De Democratische Partij, de grootste linkse partij in Italië, is fel gekant tegen het gedenkteken. "Het is onaanvaardbaar dat wij in 2012 een park en een mausoleum wijden aan de fascist Graziani," zo citeert La Repubblica partijbons Esterino Montino.

Veroordeelde oorlogsmisdadiger

Graziani was een beruchte militaire commandant van Benito Mussolini, de fascistische dictator van Italië tussen 1922 en 1943, in de koloniale oorlogen in Ethiopië en Libië, waar hij slachtpartijen liet aanrichten en chemische wapens liet inzetten.

Hij werd in 1948 veroordeeld tot 19 jaar cel, maar kwam al na twee jaar vrij. Hij overleed in 1955 op 72-jarige leeftijd. (KVDA)

Onze partners