Politieke onrust in Gambia: VN eist onmiddellijke vrijlating van opgepakte betogers

Betoging in Banjul © Belga Image

In Gambia zijn volgens de VN minstens drie mensen in de gevangenis overleden nadat ze waren opgepakt bij een vreedzame betoging tegen de regering van president Yahya Jammeh. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle betogers die werden opgepakt.

In een mededeling van zijn woordvoerder luidt het dat Ban Ki-moon ‘met ontzetting heeft kennis genomen’ van de dood van de bekende politiek activist Solo Sandeng, lid van de oppositiepartij United Democratic Party (UDP) en twee partijgenoten. Hij roept de autoriteiten op om een snel, grondig en onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de omstandigheden van hun overlijden.

Daarnaast uit de VN-baas zijn bezorgdheid over het kennelijk buitensporige geweld tegen vreedzame betogers en eist hij de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle betogers die werden opgepakt. Een van de betogers die nog worden vastgehouden, is UDP-leider Ousainou Darboe.

Protest

De veiligheidstroepen hebben zaterdag in het West-Afrikaanse land bij protesten tegen president Yahya Jammeh minstens 12 leden van de oppositie opgepakt. De demonstranten eisen het aftreden van Jammeh en nieuwe verkiezingen. Donderdag al werden bij betogingen in de hoofdstad Banjul veel vreedzame demonstranten gearresteerd.

Dictatuur

Jammeh had in februari aangekondigd dat hij zich bij de stembusgang van december voor een vijfde keer als staatsleider wil laten verkiezen. Hij kwam in 1994 aan de macht na een staatsgreep zonder bloedvergieten, maar regeert sindsdien met ijzeren hand en zijn beleid wordt nog jaar na jaar repressiever. Hij haalde al meermaals het wereldnieuws met onder andere zijn eigen ‘geneesmiddel’ tegen aids (zoals ook op zijn officiële Twitterpagina staat), zijn doodsbedreigingen aan holebi’s en zijn besluit om uit het Britse Gemenebest te stappen.

Gambia behoort volgens de VN-index tot de armste 15 landen van de wereld. Bij de presidentsverkiezing van 2011 sprak de oppositie van verkiezingsfraude. Internationale analisten beoordeelden de stembusgang als vrij noch eerlijk verlopen. (KVDA)

Lees ook: ‘Situatie in Gambia is zo uitzichtloos dat vluchten enige optie is’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content