Politieagenten komen opnieuw op straat in Parijs

02/11/16 om 07:58 - Bijgewerkt om 07:58

Bron: Belga

Voor het Louvre in Parijs hebben gisterenavond opnieuw enkele honderden politieagenten spontaan gedemonstreerd. Twee weken geleden vond al een gelijkaardige protestactie plaats.

Politieagenten komen opnieuw op straat in Parijs

Een Franse agent geeft een speech tijdens een demonstratie voor het Louvre, 1 november 2016. © AFP

Ze wilden op die manier hun ongenoegen uiten over hun arbeidsomstandigheden, maar ook over hun vakbonden, die er volgens hen niet in slagen om hun eisen kenbaar te maken bij de regering.

De agenten waren in burger en hielden spandoeken met onder meer 'de politie is buiten adem', 'raak niet aan mijn politie' en 'ik ben een fiere flik' omhoog. Een tiental manifestanten verbrandde ook hun vakbondskaart.

De directe aanleiding voor de manifestaties is een aanval met een molotovcocktail op agenten op 8 oktober in Viry-Châtillon, een voorstad van Parijs. De betogers eisen meer middelen voor de politie, zwaardere straffen voor criminelen die agenten aanvallen en een herziening van de zelfverdedigingsregels.

Om de gemoederen te bedaren, beloofde de Franse regering vorige week om 250 miljoen euro extra vrij te maken voor de aankoop van nieuw politiemateriaal. Daarnaast zal ook een einde worden gemaakt aan 'statische bewakingsopdrachten' voor gebouwen, zullen de straffen voor geweld tegen politie worden verzwaard en zullen maatregelen worden genomen om de anonimiteit van agenten beter te beschermen.

Onze partners