Politie vindt 10 lijken rond kerncentrale Fukushima

14/04/11 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

De Japanse politie heeft donderdag rond de kerncentrale van Fukushima de lichamen gevonden van tien slachtoffers van de tsunami.

Voor het eerst sinds 11 maart, de dag van de aardbeving en
de tsunami, gingen ongeveer 300 politieagenten in beschermende pakken aan de slag in een zone van tien kilometer rondom de nucleaire site. Sommige lichamen werden aangetroffen in voertuigen die door de vloedgolf waren meegesleurd, andere slachtoffers werden ontdekt onder brokstukken en puin, aldus een politiewoordvoerder.

Het is de eerste grootschalige zoekoperatie sinds de natuurramp en de daaropvolgende reeks nucleaire incidenten. Door de hoge
stralingsniveaus konden de reddingsdiensten nauwelijks lijken bergen. Na de nucleaire ramp in de centrale Fukushima Daiichi lieten de autoriteiten de omgeving in een straal van 20 kilometer rond de centrale evacueren. Op 3 april hield de politie al een zoektocht naar vermisten, maar de agenten vermeden daarbij nog de onmiddellijke omgeving van de centrale.

De zoektocht van donderdag begon om 10 uur plaatselijke tijd, en
werd beëindigd rond zonsondergang. "Het valt moeilijk in te schatten hoeveel mensen nog vermist worden in de regio. We moeten ze zo snel mogelijk vinden", aldus de politie. "Indien de lichamen een verhoogde radioactiviteit vertonen, moeten ze worden gewassen alvorens ze onderzocht kunnen worden en naar het mortuarium kunnen", luidt het nog. (Belga)

Onze partners