Politie verjaagt vluchtelingen aan Frans-Italiaanse grens

14/06/15 om 11:02 - Bijgewerkt om 14:01

In Ventimiglia, aan de Frans-Italiaanse grens, heeft de politie uitgerust met helmen, oogschermen en schilden, 200 vluchtelingen zonder pardon weggejaagd.

Politie verjaagt vluchtelingen aan Frans-Italiaanse grens

Vluchtelingen bij Frans-Italiaanse grens © Belga/AFP

Ongeveer tweehonderd vluchtelingen, het merendeel Afrikanen die door de Franse politie al twee dagen tegengehouden werden aan de Frans-Italiaanse grens in Ventimiglia, zijn zaterdag in de late namiddag uiteengedreven door de Italiaanse politie.

De vluchtelingen zaten vreedzaam op een kaal grasveld aan de rand van de zee. Ze wilden de Franse grens over om hun reis voort te zetten naar een Europees land om er "vrede", "vrijheid" en werk te vinden. Op het einde van de dag dreef de Italiaanse politie, uitgerust met helmen, oogschermen en schilden, hen zonder pardon terug naar de Italiaanse stad Ventimiglia, vijf kilometer van de grensovergang.

Mensenrechten?

Een lokale verantwoordelijke van de Italiaanse politie zei dat de ordediensten de vluchtelingen naar opvangcentra in de provincie Imperia wilden brengen met een bus. Bij de vluchtelingen waren een twintigtal vrouwen en kinderen.

Een vijftigtal mannen, die geen gevolg gaven aan de bevelen, vluchtten op de rotsen. 'Waar zijn de mensenrechten?', riepen sommigen, nadat ze opgejaagd waren door de Italiaanse politie.

Meer dan 50.000 vluchtelingen zijn sinds begin dit jaar aangekomen op de Italiaanse kust. Het merendeel wil naar een ander land van opvang, maar zij stoten op grenzen die steeds moeilijker over te steken zijn. Buurlanden van Italië, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, hebben hun grenzen gesloten. Enkel via Slovenië is er soms nog doorgang mogelijk. (Belga/AVE)

Onze partners