Politie valt binnen bij oppositiemedia in Turkije: meer dan 20 arrestaties

14/12/14 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Bij een grootschalige politieoperatie tegen een krant en een tv-zender in Turkije zijn meer dan 20 mensen opgepakt. De geviseerde media hebben banden met de in ballingschap levende islamgeestelijke Fethullah Gülen, de aartsrivaal van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Politie valt binnen bij oppositiemedia in Turkije: meer dan 20 arrestaties

Ekrem Dumanli bij zijn arrestatie © AFP

Onder de arrestanten zijn journalisten en de hoofdredacteur van de populaire krant Zaman en de baas van Samanyolu TV in Istanboel, melden internationale persagentschappen. Ze worden beschuldigd van de vorming van een illegale organisatie die de Turkse soevereiniteit wil verstoren en van poging tot het omverwerpen van de staat.

Protest

Aan de redactie van Zaman waren sympathisanten verzameld om te protesteren tegen de razzia. Ze konden een eerste poging om de hoofdredacteur op te pakken, afslaan. Ekrem Dumanli tweette een foto van zichzelf aan zijn bureau om te ontkennen dat hij was opgepakt.

De politie kwam later op de dag terug en kon Dumanli toch inrekenen. Tijdens de arrestatie scandeerden de betogers 'Je kan de vrije pers niet dwingen om te zwijgen'.

Fethullah Gülen

Zowel Zaman als Samanyolu TV staat dicht bij de invloedrijke Turkse islamprediker Fethullah Gülen, die sinds 1998 in ballingschap in de Verenigde Staten woont. Hij was ooit een medestander van Erdogan, maar is nu de aartsrivaal van de president.

Volgens Erdogan heeft Gülen de politie en het gerecht geïnfiltreerd om de regering omver te werpen, wat Gülen en zijn Hizmet-beweging ontkennen. Lees meer over de vête tussen Erdogan en Gülen.

'Autoritair bewind'

De ngo Human Rights Watch veroordeelt reeds de arrestaties. Het officiële persbureau Anatolië schreef ook dat er aanhangers van Fethullah Gülen opgepakt werden.

In eigen land krijgt Erdogan al langer tegenwind wegens zijn autoritaire optreden. Vanuit het buitenland is er kritiek dat Erdogan de persvrijheid beknot. Zo hekelde Amnesty International dit jaar nog dat Turkije het internet censureert. Sinds juli werden reeds personen ingerekend omwille van vermeende banden met Gülen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners