Politie toont verdachte in verdwijning Maddie McCann

14/10/13 om 07:05 - Bijgewerkt om 15:08

De Britse politie heeft twee beelden vrijgegeven van een verdachte in de verdwijning van Maddie McCann. Het meisje verdween op 3 mei 2007 op 3-jarige leeftijd in het Portugese Praia da Luz.

Politie toont verdachte in verdwijning Maddie McCann

Mogelijke verdachte in de verdwijning van Maddie McCann © .

De Britse politie geeft beelden vrij van een verdachte in de verdwijning van Maddie McCann. De politie laat weten dat ze de man 'dringend willen spreken'. Het gaat om een blanke man, tussen 20 en 40 jaar oud, met kort bruin haar.

De politie geeft twee computer gegenereerde beelden vrij die zijn samengesteld op basis van verklaringen van 20 getuigen. Op het eerste zicht lijkt het om twee verschillende mannen te gaan, maar de speurders zijn ervan overtuigd dat het dezelfde verdachte is.

Maddie McCann verdween zes jaar geleden uit een vakantieoord in Portugal. Ze sliep in een appartement met haar broer en zus . De verdwijning kreeg wereldwijde aandacht en zorgde onder meer voor een verslechtering in de relatie tussen Groot-Brittannië en Portugal toen Portugese speurders na maanden onderzoek de zaak klasseerden zonder gevolg. Daarop schakelden de ouders van Maddie privédetectives in om verder te zoeken naar hun dochter.

Nieuwe informatie

In mei 2011 heropende Scotland Yard dan de zaak op vraag van de Britse premier David Cameron. Sindsdien werkt een team van 30 politiemensen full time aan het onderzoek. De speurders zouden over nieuwe informatie beschikken. Het is opvallend dat de politie zoveel jaar na de verdwijning nu plots uitpakt met beelden van een mogelijke verdachte.

Scotland Yard zal de beelden tonen in het BBC-programma Crimewatch. Daarin zullen de speurders ook een nieuwe tijdslijn bekendmaken van de gebeurtenissen die volgen hen geleid hebben tot de verdwijning van Maddie McCann. Ze spraken daarvoor met 440 getuigen. De politie wil spreken met 41 mensen die worden genoemd in de getuigenissen, maar kon ook enkele mensen identificeren als mogelijke verdachte.

Hulp van het publiek

Andy Redwood, speurder van het eerste uur bij het Operation Grange team, dat de verdwijning van Maddie onderzoekt, zegt in de aanloop naar de speciale uitzending op de BBC: 'Vandaag vraag ik het grote publiek om hulp. Ik vraag de mensen om de beelden te bekijken en ons dringend te contacteren wanneer ze informatie kunnen geven.'

'Getuigen hebben de man op de computerbeelden gezien in het vakantieresort op het ogenblik van de verdwijning van Maddie McCann.' De beelden worden ook uitgezonden op de Nederlandse en Duitse televisie omdat op het ogenblik van de verdwijning van Maddie veel toeristen uit die landen aanwezig waren in het vakantieresort.

'We hebben in het onderzoek een grote stap voorwaarts gezet door al het onderzoeksmateriaal te bundelen en opnieuw aan een onderzoek te onderwerpen,' zei hoofdinspecteur Redwood.'

Ouders

In de uitzending van Crimewatch komen ook de ouders van Maddie McCann aan het woord. 'Het treft ons nog altijd hard,' zegt de vader van Maddie, 'vooral bij speciale gelegenheden, wanneer we eigenlijk gelukkig zouden moeten zijn, uiteraard ook op de verjaardag van Maddie.'

'Wij zijn niet degene die iets fout hebben gedaan,' zegt de moeder van Maddie. Na de verdwijning van het meisje kregen de ouders vooral in Portugese media kritiek omdat ze in een restaurant vlakbij aan het eten waren terwijl hun kinderen in het appartement sliepen. 'Wie iets verkeerd heeft gedaan, is de man die dat appartement is binnengegaan en onze dochter heeft meegenomen.'

Lees meer over:

Onze partners