Politie schiet zwarte verdachte man dood: protesten en rellen in St Louis

20/08/15 om 08:23 - Bijgewerkt om 08:23

In St. Louis, in de Amerikaanse staat Missouri, hebben agenten woensdag een jonge zwarte man doodgeschoten. Dat leidde tot protest en rellen: de politie werd met stenen en flessen bestookt. Ze reageerde met traangas en pakte negen demonstranten op.

Politie schiet zwarte verdachte man dood: protesten en rellen in St Louis

Een agent in St. Louis arresteert een demonstrant. © REUTERS

In de versie van de politie luidt het dat twee mannen bij een poging tot huiszoeking van agenten op de vlucht sloegen. Tijdens de achtervolging van de mannen, sommeerden de agenten het duo, de wapens neer te leggen. Een van hen draaide zich om, bedreigde de politie met een wapen en werd neergeschoten.

Het slachtoffer, 18 jaar oud, werd door vier kogels getroffen. De andere verdachte is nog voortvluchtig. In de woning werden vier wapens in beslag genomen, waarvan enkele gestolen waren en een hoeveelheid drugs.

Sinds de dood van de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson, een voorstad van St Louis, een jaar geleden is het wantrouwen van de Afro-Amerikaanse minderheid in de VS jegens de overheid enkel maar toegenomen. Een resem incidenten sindsdien heeft het idee van de harmonie van de Amerikaanse 'melting pot' aan het wankelen gebracht, onder andere omdat 'zwarten' ondervertegenwoordigd zijn in het politiekorps en blanke agenten zelden of relatief worden gestraft voor hun agressief optreden. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners