Politie maakte fout in Nederlandse zedenzaak

© Thinkstock

In het Nederlandse onderzoek naar een man die ongeveer 300 meisjes via internet zou hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen, zijn tot dertig meisjes uit België geïdentificeerd. De zaak had driekwart jaar geleden al aan het licht kunnen komen.

Een 48-jarige man uit het Nederlandse Cuijk wordt ervan verdacht mogelijk gedurende acht jaar ongeveer 300 meisjes van 10 tot 17 jaar via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen met zichzelf voor de webcam. In elf gevallen maakte hij ook fysieke afspraken met meisjes. De man maakte beeldopnames van zowel de online als de fysieke contacten.

De politie kwam de man op het spoor nadat de politie de publiciteit had gezocht in een vermissingszaak. Het meisje werd na een tip van een getuige bij de verdachte in de auto aangetroffen. Daarop werd de verdachte aangehouden. Op zijn computer werden ruim 26.000 filmpjes en 144.000 afbeeldingen en een grote hoeveelheid chatgesprekken gevonden.

30 meisjes uit België

De zedenrecherche van de politie Eenheid Noord-Nederland heeft tot nu toe 65 meisjes kunnen identificeren. Dit aantal kan nog oplopen omdat het identificatieproces nog loopt.

Tot nu toe zijn 30 meisjes uit België geïdentificeerd. “Voor zover we weten had hij geen persoonlijke seksuele contacten met de Belgische meisjes”, zegt Max Daniel, hoofd operatie Noord-Nederland van de politie. “Maar nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.”

Er werd in België nog geen aangifte gedaan. De zedenrecherche in Nederland werkt samen met de Belgische collega’s.

De man wordt verdacht van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag, het bezit van kinderporno, het plegen van ontucht en verleiding van minderjarige meisjes via het internet.

Uit het onderzoek is gebleken dat hij alleen handelde. Hij zou de beelden en filmpjes niet verspreid hebben. De man zit opgesloten.

Politie erkent fout

De zedenzaak had overigens driekwart jaar geleden al aan het licht kunnen komen, beweert Daniel. Toen stapten de ouders van een zestienjarig meisje uit Drenthe naar de politie omdat zij een relatie met hem zou hebben. Zij hebben daarop besloten geen aangifte te doen.

De politie had toen alsnog naar het Openbaar Ministerie (OM) moeten stappen en dit moeten voorleggen aan de zedenofficier van het OM, zegt Daniel. Dat is niet gebeurd.

Na de melding over het Drentse meisje heeft de man nog slachtoffers gemaakt. Hoeveel is nog niet duidelijk.

Het is overigens niet zo dat het OM sowieso zou zijn overgegaan tot vervolging als ze de informatie zouden hebben gehad. Maar de kans bestaat wel dat er toen al een zaak zou zijn geweest als de politie het gemeld had aan het OM.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content