Politie in Kos roept hulp in van migranten (video)

12/08/15 om 10:32 - Bijgewerkt om 11:29

Op Kos heeft de politie nu zelf vluchtelingen ingeschakeld om te helpen bij de registratie van de vluchtelingen. De opvangcrisis op het Griekse eiland loopt ongeveer overal uit de hand. Veel asielzoekers zijn radeloos.

Politie in Kos roept hulp in van migranten (video)

© VTM Nieuws

Dagelijks komen honderden migranten aan op het Griekse eiland dat vlakbij de Turkse grens ligt en de politie kan die toestroom niet aan. Intussen zijn er nog steeds onvoldoende opvangplaatsen.

'Ik was bereid 200 euro te geven voor een nacht in een hotel en ik vond er geen. We staan gewoon op straat. De politie benaderde me plots en vroeg me om een aantal vrijwilligers te zoeken om hen te helpen bij de administratie', vertelt Tima, een Syrische migrant.

Bekijk hier de beelden:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Vele bootvluchtelingen, onder meer uit Syrië, proberen via Kos verder te reizen richting Noord-Europa. Omdat ze met zovelen zijn, kan het eiland de toestroom niet aan. Het heeft de middelen niet om de mensen te voorzien van basisbehoeften zoals water, voedsel en sanitair. Ook zijn er geen opvangplaatsen, waardoor de migranten verplicht worden op straat te slapen.

'Het gevaar op bloedvergieten is reëel', liet de burgemeester van Kos gisteren weten. Op het eiland zijn al meer dan 7.000 mensen aangekomen. Het eiland (met 33.000 inwoners) kan de toestroom niet meer aan.

Veel asielzoekers zijn radeloos, omdat er vaak ook niet voldoende eten is. Gisteren kwam het ook tot een treffen tussen vluchtelingen en de politieagenten die hen moeten registeren.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(JH)

Deze week al 500 asielaanvragen in België

De crisis beperkt zich niet tot Griekenland. Ook in België waren er deze week al zo'n 500 asielaanvragen. Ook Duitsland heeft laten weten dat het de toestroom nog maar moeilijk de baas kan. In verschillende opvangcentra zijn er al spanningen en vechtpartijen gemeld.

Lees meer over:

Onze partners