Politie doorzoekt woning van piloot van vermiste Boeing

15/03/14 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:22

De Maleisische politie heeft in Kuala Lumpur de woning doorzocht van Zaharie Ahmad Shah, de gezagvoerder van de vermiste vlucht 370 van Malaysia Airlines.

Politie doorzoekt woning van piloot van vermiste Boeing

De compound in Kuala Lumpur waar Zaharie Ahmad Shah woont © Reuters

Dat vernam persagentschap Reuters van de politie. 'De agenten waren gewoon op zoek naar materiaal dat kan helpen bij het onderzoek naar het vermiste toestel', luidt het.

Het is niet bekend of de speuders ook iets hebben meegenomen uit de woning.

Ervaring

Zaharie Ahmad Shah komt uit Maleisië, is 53 en heeft veel vliegervaring. Hij is sinds 1981 in dienst bij Malaysia Airlines en had voor vlucht 370 reeds 18.000 vluchturen achter de rug.

Hij werd afgelopen week in de media al geprezen door zijn collega's.

Nieuwe wending

De huiszoeking volgde kort na de persconferentie van premier Najib Razak. Die bevestigde vanochtend enkele hypotheses die de voorbije dagen de ronde deden.

Zo zei Razak dat nieuwe informatie in het onderzoek erop wijst dat de communicatiesystemen van de vermiste Boeing 777 opzettelijk zijn uitgezet, dat het toestel vervolgens opzettelijk een andere koers kreeg en mogelijk nog zeven uur verder vloog. Hij benadrukte dat er vooralsnog geen bewijzen zijn dat de vlucht werd gekaapt.

Een en ander heeft er wel geleid dat de zoektocht naar het wrak van het vliegtuig zich nu concentreert op de Indische Oceaan, ofwel in een noordelijke corridor die zich uitstrekt tussen de grens van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand ofwel in een zuidelijke corridor, van Indonesië tot het zuiden van Indische Oceaan.

Onze partners