Poetin zoekt toenadering tot het Westen in strijd tegen IS

Vladimir Poetin wil een internationale coalitie in de strijd tegen het terrorisme en extremisme oprichten. De Verenigde Staten reageren terughoudend op het plan.

In de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak smeedt Kremlinbaas Vladimir Poetin plannen voor een internationale coalitie. Daarover heeft hij onder anderen al met de Amerikaanse president Barack Obama telefonisch overleg gepleegd. Dat zei de Russische president op een economisch forum in de havenstad Vladivostok aan de Stille Oceaan.

“We willen een internationale coalitie in de strijd tegen het terrorisme en extremisme oprichten”, zei Poetin. Daartoe heeft hij ook gepraat met het bestuur in Turkije, Saoedi-Arabië, Jordanië en Egypte. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil Rusland de antiterreurcoalitie met een mandaat van de VN-Veiligheidsraad uitrusten. De Verenigde Staten bekijken het plan-Lavrov met enige terughoudendheid.

Russische soldaten tegen IS

Gevechtsoperaties van Russische soldaten sloot Poetin weliswaar niet uitdrukkelijk uit, maar dat onderwerp staat voorlopig nog niet op de agenda, benadrukte de president volhens het persbureau Interfax. Het is nog te vroeg om over het inzetten van Russische troepen tegen de IS te praten, zei Poetin. Het Kremlin had eerder Israëlische mediaberichten ontkend, dat Rusland van plan is gevechtsvliegtuigen ter bestrijding van de IS naar Syrië te sturen.

De betrekkingen tussen Rusland en het Westen zijn wegens het bloedige conflict in Oost-Oekraïne naar het diepste punt sinds het einde van de Koude Oorlog gedaald. Volgens analisten is het voorstel van Poetin over de crisis in Syrië een duidelijk signaal aan het Westen tot meer toenadering.

Poetin wil naast Irakezen en Koerden ook het Syrisch leger bij de coalitie tegen de IS betrekken. Dat stootte vooral op scherpe kritiek van de Syrische oppositie, die door het Westen wordt gesteund. Rusland wordt beschouwd als een trouwe bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Poetin wees erop dat Moskou Damascus in de burgeroorlog helpt met wapens en de opleiding van militairen. Het gaat om defensiecontracten, die al vijf tot zeven jaar geleden werden onderschreven.

‘VS schuldig aan vluchtelingendrama in Europa’

Ook voor een oplossing van de interne crisis in Syrië zien de Russen mogelijkheden: volgens Poetin is Assad bereid tot nieuwe verkiezingen en een regering waarin ook de gematigde oppositie zetelt. Poetin zei dat Assad akkoord is om vervroegde parlementsverkiezingen te houden, contact met de “gezonde oppositie” te nemen en die in een regering te laten zetelen. “Er wordt beseft dat de bundeling van de inspanningen in de strijd tegen het terrorisme parallel met een zeker politiek proces in Syrië kan slagen”, zei hij. “Dat is vooral een kwestie van de ontwikkeling in Syrië zelf.”

De Russen zien in een internationale interventie ook de mogelijkheid om de rust in het Midden-Oosten te laten terugkeren en zo ook de vluchtelingenstroom naar Europa in te dijken. Volgens Moskou zijn vooral de Verenigde Staten door een mislukt buitenlands politiek beleid in het Midden-Oosten medeschuldig aan de vluchtelingendrama’s in Europa. “Europa volgt blindelings de Amerikaanse instructies op en draagt er nu de gevolgen van”, meende Poetin. “Een oplossing van de crisis is enkel mogelijk door met vereende krachten de strijd tegen het terrorisme aan te gaan.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content