Poetin zal druk op rebellen uitoefenen in voordeel onderzoek

22/07/14 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

De Russische president Vladimir Poetin heeft verzekerd al het mogelijke te doen om het onderzoek naar de crash van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne vooruit te helpen.

Poetin zal druk op rebellen uitoefenen in voordeel onderzoek

© belga

Moskou zal al het mogelijke doen om het onderzoek naar de crash van de Boeing van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne goed te laten verlopen. Daaronder verstaat de Russische president Vladimir Poetin ook druk uitoefenen op de separatistische rebellen in de regio.

'Rusland zal alles doen wat in haar macht ligt voor een volledig onderzoek, met alle partijen, ten gronde en transparant', verklaarde Poetin tijdens een vergadering van de Russische veiligheidsraad. 'We zijn opgeroepen om druk uit te oefenen op de rebellie. We zullen uiteraard al het mogelijke doen.'

Staakt-het-vuren

Poetin drukte ook opnieuw zijn medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers van de crash. Alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines kwamen om.

Poetin vroeg het Westen ook om Oekraïne op te roepen tot een staakt-het-vuren gedurende het onderzoek naar de crash. Dat deelde hij mee aan persagentschap Interfax.

De Oekraïense president Petro Porosjenko had maandag een wapenstilstand aangekondigd die in een straal van 40 kilometer rond de crashplaats moet gelden. Toch waren er rondom hevige gevechten, zoals in Donetsk, waar de opstandelingen dinsdagochtend de zwarte dozen van de Boeing aan Maleisische vertegenwoordigers overhandigden. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners