‘Poetin was persoonlijk betrokken bij campagne om VS-verkiezingen te beïnvloeden’ (NBC)

'Poetin wil worden herinnerd als een van de grote Russische leiders, genre Peter De Grote. Maar het ziet er niet goed uit.' © Mikhail SvetlovGetty Images
Rudi Rotthier

De Russische president Vladimir Poetin was persoonlijk betrokken bij Russische beslissingen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Zo maakte hij uit welk gehackt materiaal van de Democraten op welke wijze gelekt werd.

Dat bericht de Amerikaanse tv-zender NBC op basis van “twee hoge” maar niet bij naam genoemde leden van de inlichtingendiensten “met directe toegang tot de informatie”.

Ze stellen met “een hoge graad van vertrouwen” dat Vladimir Poetin persoonlijk betrokken was bij de geheime Russische campagne om Donald Trump te bevoordelen.

Met hun “hoge graad van vertrouwen” bedoelen ze volgens NBC dat het bewijsmateriaal “welhaast onomstotelijk” is.

De informatie, preciseren ze, is afkomstig van “diplomatieke bronnen” en van spionnen die voor VS-bondgenoten werken.

Volgens leidde Poetin de manier waarop hehackt materiaal werd gelekt, en hoe het gebruikt werd.

‘Vendetta tegen Hillary Clinton’

De bedoeling was om Donald Trump, die een pro-Russische koers vaart, te helpen verkiezen, maar misschien nog meer om Hillary Clinton te benadelen.

Sinds Hillary Clinton in 2011 als minister van Buitenlandse Zaken ongemakkelijke vragen stelde bij de Russische verkiezingsuitslagen begon Poetin een “vendetta” tegen haar. Sindsdien werd het zijn bedoeling, volgens de bronnen van NBC, om de corruptie in het Amerikaans politiek systeem te tonen, en om “cruciale bondgenoten af te splitsen van de VS door het imago te creëren dat andere landen er niet langer op kunnen vertrouwen dat de VS een geloofwaardige globale leider zijn”.

Platter geformuleerd: hij wilde aantonen dat ook in de VS verkiezingen corrupt en onbetrouwbaar zijn.

Gedurende de verkiezingscampagne werden eerst mails van de Democratische partijleiding gelekt, en vervolgens mails van Hillary Clintons campagneteam – waarbij ook de teksten van toespraken die ze gehouden had voor grootbanken en andere rijke sponsors.

‘Ook Republikeinen gehackt’

Eerder had The New York Times gemeld dat de Russen ook de computers van de Republikeinse partij hadden gekraakt, maar dat ze beslisten met die informatie tijdens de campagne niets aan te vangen.

Rusland en Poetin zelf hebben herhaaldelijk alle betrokkenheid bij cyberoperaties ontkend. Donald Trump zegt zelf dat hij er niets van gelooft, en dat degenen die nu informatie lekken dezelfden zijn die ooit beweerden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens bezat.

In de Amerikaanse pers wordt de voorbije dagen intens gespeculeerd over represailles tegen Poetin en zijn regime – represailles die er wellicht zullen komen terwijl Barack Obama nog aan de macht is.

Zo zouden onder meer details kunnen vrijgegeven worden over de 85 miljard dollar (80 miljard euro) die Poetin en zijn medestanders bezitten. Nadeel is, meldt NBC, dat Russen van dit nieuws niet achterover vallen. Ze konden dat ongeveer in de Panama Papers lezen. Het is net zomin nieuw dat er onder Poetins voogdij politieke moorden gebeurden.

Men is, nog altijd volgens de bronnen van NBC, op zoek naar informatie die Poetin zwak doet lijken – feiten of beelden die in tegenspraak zijn met zijn imago.

Doelwit Trump

De stroom aan beschuldigingen rond Poetin en de Russen heeft ook een ander doelwit. Trump voorziet met Rex Tillerson een Ruslandminnaar als minister van Buitenlanse Zaken. Tillerson sloot als CEO van Exxon Mobil deals die Poetin en de zijnen rijker maakten. Hij was een fel tegenstander van sancties tegen Rusland, die sommige van zijn deals bemoeilijkten.

Een handjevol Republikeinen in de Senaat, John McCain, Marco Rubio, Lindsey Graham, die zich stuk voor stuk tegen Poetin en diens inmenging (in de VS, maar ook in Syrië en Oekraïne) hebben uitgesproken, kan de benoeming van Tillerson tegenhouden.

Dat zal in de loop van januari-februari moeten blijken.

Partner Content