Poetin waarschuwt EU voor Oekraïense gasschulden

10/04/14 om 18:33 - Bijgewerkt om 18:33

De Russische premier Vladimir Poetin voert de druk op Europa verder op in het conflict rond de Krim.

Poetin waarschuwt EU voor Oekraïense gasschulden

Vladimir Poetin © REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin heeft de EU gewaarschuwd dat ze snel een oplossing moeten vinden voor de schuld die Oekraïne heeft opgebouwd bij het Russische gasbedrijf Gazprom. Poetin doet dat in een brief aan de Europese staats- en regeringsleiders.

De brief is gericht aan de Europese lidstaten die ook Russisch gas afnemen. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov, geciteerd door het Russische persbureau Interfax, wijst de brief op de Oekraïense gasschulden en de mogelijke gevolgen voor de doorvoer van gas naar Europa.

Volgens de Russische gasproducent Gazprom heeft Oekraïne, het belangrijkste doorvoerland voor Russisch gas voor Europa, nog een uitstaande gasschuld van 1,6 miljard euro open staan. Vorige week verhoogde Gazprom de prijs voor gas aan Oekraïne met 80 procent.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Rusland de gaskraan richting Oekraïne dichtdraait. Zo werd de levering van gas in 2009 al eens onderbroken, ook omwille van achterstallige rekeningen. Experts waarchuwen voor een mogelijke nieuwe "gasoorlog".

Russisch president Poetin heeft de Europese Unie pas nog opgeroepen om Oekraïne niet alleen met woorden, maar ook met financiële hulp bij te staan. Op die manier zou de Europese miljardensteun aan Oekraïne meteen kunnen gebruikt worden om de Oekraïense schulden tegenover Rusland te delgen. (Belga/EE)

Onze partners