Poetin: 'VS waren op de hoogte gebracht van traject neergehaald vliegtuig'

26/11/15 om 22:15 - Bijgewerkt om 22:20

Rusland had de Verenigde Staten op de hoogte gebracht van de missie van het Russische gevechtsvliegtuig dat dinsdag door de Turkse luchtmacht is neergehaald. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd.

Poetin: 'VS waren op de hoogte gebracht van traject neergehaald vliegtuig'

Vladimir Poetin, tijdens een ontmoeting met zijn Franse ambtsgenoot François Hollande © REUTERS

Sinds het toestel werd neergehaald is de spanning tussen Turkije en Rusland te snijden. Vladimir Poetin deed na een ontmoeting met de Franse president François Hollande geen moeite om die spanning te ontzenuwen.

Dat de Turkse luchtmacht, zoals Ankara stelt, de nationaliteit van het vliegtuig, een Soechoj-24, niet kon weten, is volgens de Russische leider nonsens.

De Verenigde Staten, die een coalitie leiden waartoe Turkije behoort, kenden zowel route als tijdstippen van onze vliegtuigen, en precies op de (door Moskou meegedeelde) plaats en tijd worden wij (het Russische vliegtuig) geraakt", aldus Poetin. Hij herhaalde dat het vliegtuig boven Syrië vloog en niet boven Turks grondgebied, wat door de Turken met klem wordt betwist.

'Bewuste impasse'

"Men krijgt de indruk", zei de Russische president, "dat de Turkse leiders doelbewust de Russische-Turkse betrekkingen in een impasse sturen. Turkije was onze vriend, bijna een bondgenoot, en het is zonde dat dit op zo'n idiote manier om zeep wordt geholpen".

De Russische leider stelde ook open vragen over de olie van IS en of ze in Turkije verkocht wordt.

(Belga/RR)

Onze partners