Poetin: 'Vliegtuigen en tanks gaan crisis in Oekraïne niet stoppen'

17/04/14 om 16:05 - Bijgewerkt om 17:44

De Russische president Vladimir Poetin hoopt op een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oekraïne. 'Vliegtuigen en pantservoertuigen gaan de crisis niet beëindigen'.

Poetin: 'Vliegtuigen en tanks gaan crisis in Oekraïne niet stoppen'

Russische president Vladimir Poetin tijdens televisieoptreden © Reuters

Na de inzet van Oekraïense regeringstroepen tegen pro-Russische activisten in het oosten van het land heeft de Russische president Vladimir Poetin zich uitgesproken voor onderhandelingen om het conflict op te lossen. Vliegtuigen en pantservoertuigen gaan de crisis niet beëindigen, stelde Poetin tijdens zijn jaarlijkse 'vraag-en-antwoord'-marathon op televisie. De president veroordeelde het geweld van de niet-gekozen nieuwe Oekraïense regering tegen de eigen bevolking. Hij had het over een "zware misdaad" van de machthebbers in Kiev.

Volgens Poetin is een "echte dialoog" nodig met de Russischtalige bevolking in het oosten en zuiden van Oekraïne, die eigen belangen heeft. In Oost-Oekraïne zijn nu politici nodig waarin de mensen daar vertrouwen hebben, luidde het. Hij verwees daarbij naar het belang van het internationale overleg dat plaatsvindt in het Zwitserse Genève met de buitenlandministers van Oekraïne, Rusland, en de Verenigde Staten en de Hoge vertegenwoordiger van de EU voor het Buitenlands Beleid, Catherine Ashton.

Etnische Russen

Voor de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjitsa en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov is het de tweede keer dat ze rechtstreeks met elkaar aan de onderhandelingstafel zitten. Volgens diplomaten zou de Oekraïense delegatie in Genève in elk geval voorstellen willen formuleren om meer rekening te houden met de wensen van de etnische Russen in het oosten van het land.

Poetin ontkende opnieuw de beschuldigingen als zouden Russische militairen betrokken zijn bij de onlusten in Oost-Oekraïne. "Er zijn in het oosten van Oekraïne helemaal geen Russische eenheden. Er zijn geen geheime diensten en geen instructeurs." Volgens de Russische president zijn het lokale bewoners die spontaan in opstand zijn gekomen. Met hen moet gepraat worden, aldus Poetin.

Gaslevering

Poetin maakte daarnaast bekend dat hij geeft Oekraïne nog één maand tijd geeft om de achterstallige betaling van gasleveringen te regelen. De Europese Unie toont zich intussen bereid om in te gaan op de vraag van Poetin en onderhandelingen aan te knopen met Moskou over de gasleveringen.

"We zijn bereid om nog meer geld te verliezen. We oefenen nog één maand geduld uit. Maar als er binnen een maand geen betaling wordt verricht, zullen we, zoals in het contract staat, overgaan naar voorafbetalingen", zo verklaarde Poetin op televisie. Poetin had er vorige week mee gedreigd de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien indien het armlastige land zijn schulden niet zou beginnen aflossen.

Hij stuurde ook een brief naar een aantal Europese lidstaten met een verzoek om gesprekken aan te knopen over de gasleveringen. Donderdagochtend stuurde Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso in naam van alle lidstaten een brief aan Poetin waarin hij zich bereid toont om onderhandelingen aan te knopen met Rusland en Oekraïne. "Het is in ons gemeenschappelijk belang om onderhandelingen te voeren, inclusief Oekraïne", zo schrijft hij. (Belga/AVE)

Onze partners