Poetin stuurt bevriende motorbende naar de Krim

01/03/14 om 13:52 - Bijgewerkt op 03/03/14 om 21:31

Een groep Russische bikers, genaamd 'Nachtwolven', is aangekomen op het schiereiland Krim om er de pro-Russische acties te steunen.

Poetin stuurt bevriende motorbende naar de Krim

Alexander Zaldostanov heeft als bijnaam 'de chirurg'. © AFP

De in leder gehulde Nachtwolven, onder leiding van 'chirurg' Alexander Zaldostanov, zijn een bevriende motorbende van de Russische president Vladimir Poetin waarmee hij regelmatig gaat rijden. Poetin noemt de motorfanaten 'zijn broeders'. De bende is op de Krim aangekomen om steun te bieden aan de pro-Russische acties. De Krim, een Oekraïens schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov, is onderdeel van Oekraïne, maar pro-Russisch gezind en er wonen veel Russen.

In Simferopol, de hoofdstad van de Krim, patrouilleren sinds kort tientallen gewapende mannen. Ze dragen een uniform en volgens sommige bronnen zijn ze afkomstig uit Kiev. De nieuwe premier van de Krim, Sergej Aksenov, vroeg aan Vladimir Poetin om hulp om de rust te doen weerkeren. Het Kremlin reageerde snel met de mededeling dat Rusland het verzoek van de Krim om er de vrede te garanderen, niet zal negeren.

6.000 extra Russische soldaten

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek benadrukte dat Oekraïne zich niet door Rusland laat provoceren. Hij eiste dat Moskou de militaire activiteiten op de Krim stopzet. "We aanvaarden niet dat er Russische pantserwagens rondrijden in Oekraïense plaatsen", zei Jatsenjoek in Kiev. Zijn minister van Defensie zei dat Rusland recentelijk 6.000 man extra naar de Krim heeft gestuurd.

Ondertussen lijken de VS en Groot-Brittannië zich meer en meer te moeien in het conflict in Oekraïne. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat, als de Russische troepen zich niet terugtrekken uit Oekraïne, hij zijn deelname aan de G8-top in het Russische Sotsji in juni mogelijk intrekt. De Britse premier David Cameron riep Poetin op om de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne te respecteren. De Britse minister William Hague gaat zondag naar de Oekraïense hoofdstad Kiev voor gesprekken met de Oekraïense regering. (TE)

Lees meer over:

Onze partners