Poetin: ‘Russische troepen waren bereid zich al strijdend weg naar Donetsk te banen’

Vladimir Poetin © BELGAIMAGE

De Russische president Vladimir Poetin heeft het moment vrijgegeven waarop hij beslist de Krim te annexeren. De documentaire toont ook hoe Russische troepen bereid waren te vechten voor de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

De door de Russische staat beheerde zender Rossiya-1 heeft een trailer uitgebracht van de documentaire ‘Homeward bound‘ (‘Op weg naar huis’). Dat bericht The Guardian. In die documentaire – waarvan de releasedatum nog niet bekend is – zal te zien en te horen zijn, hoe president Vladimir Poetin de controversiële annexactie van de Oekraïense Krim bespreekt.

We moeten werk maken van het terugbrengen van de Krim bij Rusland

Dat gebeurde in een nachtlange vergadering met veiligheidsdiensten. ‘De vergadering eindigde rond zeven uur ’s morgens’, zegt Poetin luidens The Guardian. ‘Ik vertelde mijn collega’s: we moeten werk maken van het terugbrengen van de Krim bij Rusland.’

De vastgebonden mannen werden bekogeld met eieren en plastic flessen door de inwoners van de stad.
De vastgebonden mannen werden bekogeld met eieren en plastic flessen door de inwoners van de stad.© Reuters

Dat deed het land ook: slechts vier dagen na de vergadering, die in februari 2014 plaatsvond, namen anonieme soldaten het lokale parlement op de Krim in. Vertegenwoordigers stemden in allerijl een nieuwe regering. Op 18 maart 2014 werd de Oekraïense provincie uiteindelijk formeel geannexeerd door Moskou, wat niet zonder internationale veroordeling voorbijging.Toen de Krim werd ingenomen, ontkende Rusland achter de actie te zitten. De militaire operatie waarvan in de documentaire sprake is, werd angstvallig geheimgehouden. Toch waren steeds meer acties op het grondgebied duidelijk het werk van Russische troepen. Het Kremlin beaamde dan ook later, dat het achter de machtsgreep zat.

Janoekovitsj zou vermoord zijn geweest

Maar de initiële plannen gingen verder dan louter de inname van de Oekraïense provincie. Volgens de Britse krant werd in dezelfde vergadering ook de bevrijding van de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj besproken. De man was gevlucht voor prowesterse straatprotesten in Kiev.

Viktor Janoekovitsj
Viktor Janoekovitsj© Reuters

Volgens Poetin in de documentaire was het Russische leger bereid te strijden om zich een weg te banen naar de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Daar zou het de verdreven Janoekovitsj trachten te bevrijden, de president die het regime in Moskou welgezind was en Oekraïne graag onder die invloedsfeer had gehouden.’Hij zou vermoord zijn geweest’, aldus Poetin. ‘We waren voorbereid om hem uit Donetsk te halen via land, zee of lucht. Zware machinegeweren waren er opgesteld om te veel gepraat te vermijden.’

Even later dook Janoekovitsj in het zuiden van Rusland op, in de stad Rostov. Sindsdien is de ex-president niet meer naar Oekraïne teruggekeerd.

Sinds de protesten in Kiev uitmondden in een oorlog tussen Oekraïense troepen en separatistische milities in het oosten van het land – volgens het Westen geruggensteund door Rusland, wat ontkend wordt door die laatste – werden 6.000 mensen gedood. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content