Poetin rolt spierballen met grootscheepse militaire drill na onrust op de Krim

27/02/14 om 11:50 - Bijgewerkt op 03/03/14 om 21:35

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Russische leger een dringende drill bevolen om de paraatheid van de troepen in het westen en het centrum van het land te testen.

Poetin rolt spierballen met grootscheepse militaire drill na onrust op de Krim

© Reuters

Russische troepen begeven zich in het kader van een dringende drill naar hun oefenplaatsen, zo heeft het Russische ministerie van Defensie meegedeeld.

Matrozen van de Baltische en Noordelijke vloot schepen in in grote landingsschepen. Tegelijkertijd begeven groepen van de luchtmacht in Pvosk zich naar een vliegveld om aan boord te gaan van vliegtuigen die op geplande plaatsen moeten landen. De landingsplaatsen worden pas bekend eenmaal de vliegtuigen zijn opgestegen en op weg zijn, aldus het ministerie. Alle mobiele eenheden van de para-troepen en de marine staan klaar om overal te landen bij gelijk welk weer. Tankeenheden en troepen van het westelijke militaire district worden per spoor vervoerd.

Een en ander heeft te maken met de onrust op de Krim, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne. Onbekenden hebben er de gebouwen van het parlement en de regionale regering bezet. Moskou heeft aanzienlijke belangen op het schiereiland, want in de havenstad Sebastopol heeft de Russische Zwarte Zeevloot haar thuishaven. Rusland huurt voor 98 miljoen dollar per jaar een basis af voor zijn Zwarte Zeevloot. De bilaterale huurovereenkomst stelt dat de Russen tot mei 2017 militair aanwezig mogen zijn op de Krim.

De Oekraïense waarnemend president, parlementsvoorzitter en legerleider Aleksandr Toertsjinov heeft in het Oekraïense parlement Moskou gewaarschuwd dat elke beweging van manschappen van de Zwarte Zeevloot op de Krim als een 'daad van militaire agressie' tegen Oekraïne zal gelden. Alle militairen moeten blijven op de in de akkoorden voorziene plaatsen.

Het nieuwe bewind in Oekraïne heeft de Russische zaakgelastigde bij zich geroepen. Het ministerie ontbood Andrej Vorobjov om Rusland aan te manen, de territoriale integriteit van Oekraïne te eerbiedigen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners