Poetin pleit voor wereldwijde veiligheidsorde

09/05/15 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:51

De Russische president Vlamidir Poetin heeft opgeroepen om de traditionele militaire machtsblokken te laten varen en voluit te kiezen voor een wereldwijde veiligheidsorde.

Poetin pleit voor wereldwijde veiligheidsorde

© reuters

Poetin hield zaterdag - op het Rode Plein van Moskou - een toespraak die gericht was aan de hele wereld. De Russische president deed dat naar aanleing van de militaire herdenkingsparade ter herinnering van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Veiligheid van alle staten

Volgens Poetin is de laatste tijd al te vaak geraakt aan de principes van de naoorlogse orde om tot een gedepolariseerde wereld te komen. Er is nood aan een systeem dat de veiligheid van alle staten garandeert. "Enkel zo kunnen we vrede en rust op deze planeet garanderen", zei de Russische president.

Poetin refereerde aan de historische ontmoeting tussen Russische en Amerikaanse soldaten op het einde van april 1945 in Torgau, aan de Elbe-rivier. De eenheid en geslotenheid van toen waren noodzakelijk om de internationale veiligheid te vrijwaren. Poetin verwees tijdens zijn toespraak uiteraard naar de 'prachtige overwinning' van de Sovjet-Unie in 1945. Met de bestorming van Berlijn gaf het Rode Leger de doodsteek aan nazi-Duitsland, verduidelijkte hij.

Minuut stilte

Behalve de grote heldenmoed van alle Sovjet-volkeren loofde de Russische president ook de Westerse geallieerden -VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar ook de antifascistische krachten in verschillende landen, waaronder Duitsland, verdienen het grootste respect, sprak Poetin de menigte toe. Daarna volgde een minuut stilte voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt tijdens de grote overwinningsparade in Moskou op 9 mei. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners