Poetin over Turkije: 'Het blijft niet bij economische sancties'

03/12/15 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:24

De Russische president Vladimir Poetin heeft de leiders van Turkije gewaarschuwd dat ze spijt zullen krijgen van het Russische vliegtuig dat ze hebben neergeschoten. Dat deed hij in zijn jaarlijkse 'State of the Nation'.

Poetin over Turkije: 'Het blijft niet bij economische sancties'

© REUTERS

In die State of the Nation, die live werd uitgezonden op de Russische televisie, zei Vladimir Poetin: 'Als iemand denkt dat de reactie van Rusland beperkt blijft tot economische sancties, dan hebben ze het mis. We gaan ze herinneren aan wat ze gedaan hebben en ze gaan er spijt van krijgen.' Dat meldt BBC.

Rusland heeft brede sancties aangekondigd tegen Turkije na de clash van 24 november. Toen schoot een Turkse F16 een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht omdat het zich in het Turkse luchtruim bevond. Volgens Rusland bevond het zich in het Syrische luchtruim. Onder meer Turks fruit, Turkse groenten en ander eten wordt geband. Russen kunnen niet langer op all-in vakantie gaan naar Turkije - tot deze maand de populairste buitenlandse vakantiebestemming van de Russen.

'Allah heeft hen gestraft'

'Wellicht weet enkel Allah waarom ze het gedaan hebben', zei Poetin daar minachtend over. 'En uiteraard heeft Allah besloten om de regerende kliek in Turkije te straffen door ze iedere redelijkheid of logica te ontnemen.' De president maakte wel een duidelijk onderscheid tussen het Turkse leiderschap en Ruslands 'vele oude en betrouwbare vrienden in Turkije'.

De strijd tegen terroristen domineerde zijn speech in het parlement. Hij was ook vol lof over de weduwes van de twee omgekomen piloten en er was een minuut stilte voor Russische slachtoffers van terrorisme; ook voor de 224 inzittenden van het vliegtuig dat enkele weken geleden opgeblazen werd boven de Sinaï-woestijn.

Turkse woede

De Turkse premier Ahmet davutoglu heft de Russische aantijgingen dat Turkije olie koopt van IS verworpen als 'Sovjet-stijl propaganda'. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde het 'laster'. Later zei hij dat het Rusland is die illegaal olie koopt van IS, via een Syrische dealer met een Russisch paspoort en 'een bekende Russische schaker'.

Donderdag ontmoeten de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu elkaar in Servië, in het kader van een OVSE-vergadering. (NSK)

Onze partners